Nieuw bestuursakkoord: zo moet Eindhoven groen en sociaal worden
Met de energietransitie en klimaatverandering en met de sociale ongelijkheid in de stad heeft het nieuwe college voldoende uitdagingen. In het nieuwe bestuursakkoord van GroenLinks, CDA, D66 en PvdA krijgt de stad een eerste inkijk in de plannen van het nieuwe stadsbestuur.
Door het economische succes van de regio is de verwachting dat Eindhoven in 2040 zo’n 300.000 inwoners telt. In de regio komen er in die periode zo’n 72.000 banen bij en moeten er 62.000 woningen bij komen. In de bestuursperiode van het nieuwe college moeten er zo'n 12.000 woningen bij komen.
Om al die mensen en banen te kunnen faciliteren, moet het college het fundament voor de groeispurt van de stad leggen, zo wordt duidelijk uit het bestuursakkoord dat GroenLinks, CDA, PvdA en D66 vrijdagmiddag presenteerden.
Onzekerheid
Een fiks uitdaging, omdat de wereld, met de Oekraïne-oorlog en de nog altijd aanwezige corona-pandemie, met veel onzekerheden te maken heeft. Er moeten veel huizen bij gebouwd worden. De huizen die er al zijn moeten worden geïsoleerd en van het gas af. Warmtenetten moeten worden aangelegd en de stad wil onderzoek doen naar mogelijkheden voor geothermie.
Energietransitie
Eindhovenaren en bedrijven in de regio worden gestimuleerd om zonnepanelen aan te schaffen. Grote terreinen zoals parkeerplaatsen moeten overkappingen van zonnepanelen krijgen en voor sportvelden moeten er mobiele zonnevelden komen. Met bedrijven wil het nieuwe college harde afspraken maken over verduurzaming. Daarbij wordt werk gemaakt van het einde van de biomassacentrale.
Landgoed De Wielewaal wordt tenminste gedeeltelijk open gesteld voor publiek. Het college wil vijftig straten in de stad gaan vergroenen en het verstenen van tuinen tegen gaan.

Studio040| Alain Heeren
Brede welvaart
Misschien de grootste uitdaging voor de stad is de zogenaamde ‘brede welvaart’. Van het economische succes van de regio krijgen veel te veel mensen weinig mee. Dat moet anders, vindt het college. Daarvoor werd speciaal de functie ‘stadsgezant’ in het leven geroepen, een soort wethouder-light. De stadsgezant Brede Welvaart valt dan ook binnen het kader van D66-wethouder Monique Esselbrugge.
Om die socio-economische ongelijkheid een halt toe te roepen, wil het college afspraken maken met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Daarvoor wil het college een Sociale Brainport Agenda gaan samenstellen. In die agenda moet worden vastgelegd hoe de welvaart die gecreëerd wordt in de regio, beter kan worden verdeeld.
Sociale programma's
Daarbij wordt gedacht aan fondsen voor omscholing en baangarantie, het aanpakken van laaggeletterdheid en schuldbestrijding. Daarnaast wil het college een gemeenschappelijk fonds wil opzetten waarin programma’s voor deze onderwerpen kunnen worden gefinancierd. “We verwachten van met name grote bedrijven dat zij hieraan bijdragen”, zo klinkt het.
Met dat programma moeten er onder meer programma’s komen om sociale problemen in de wijk aan te pakken. Een voorbeeld van zo’n programma is de proef Rijke Schooldag. Daarmee worden op basisscholen extra taallessen aangeboden voor kinderen en ouders, kan er huiswerkbegeleiding komen en worden er cultuur- en sportactiviteiten georganiseerd.
Ook wil het college meer jongerenwerkers in gaan zetten en moeten tal van zorgprojecten van de grond komen, voor bijvoorbeeld jongeren, mensen met een (al dan niet chronische) beperking en dak- en thuislozen.
Laat je reactie achter