Studio040

Niet meer afhankelijk van mondkapjes uit China

Een volledig Nederlands mondkapje. Dat maakt Dutch PPE Solutions in de VDL fabriek in Helmond. Maar wat maakt hun mondkapje nu zo Hollands?

“We produceren zelf een filter genaamd meltblown polypropyleen. Eerder moesten we dat uit het buitenland halen, maar nu hebben we de productie zelf in huis”, vertelt directeur Mark Bakermans. 

Op de vraag of mondkapjes nu nog wel nodig zijn, nu het einde van de pandemie in zicht is, antwoordt Bakermans: “Met name in de ziekenhuizen blijft er vraag naar mondkapjes. Zeker naar deze speciale FFP2 maskers.” Het mondkapje is zo ontworpen dat het helemaal afsluit en virusdeeltjes zowel van buitenaf als van de gebruiker zelf filtert. “Met het mondkapje op kun je gewoon door blijven ademen, maar je wordt wel helemaal beschermd en je bril beslaat ook niet.” Aldus Bakermans.

Een andere belangrijke reden om het hele productieproces naar Nederland te halen, is volgens Bakermans omdat we eerder de kennis en techniek hier kwijt waren geraakt. “In de pandemie is wel duidelijk geworden hoe afhankelijk we waren van andere werelddelen. Als de grenzen dicht gaan, ontstaat er dan heel snel een tekort.” Laat Bakermans weten.

VDL heeft samen chemiebedrijf DSM de productie ondergebracht in het bedrijf Dutch PPE Solutions. Ze hopen niet alleen voor Nederland, maar ook voor Europa mondkapjes te kunnen produceren voor de zorg en industrie. 

Laat je reactie achter