Studio040

Nederlands en Engels door elkaar op De Startbaan

Met I-St@rt is Eindhoven een nieuwe, innovatieve manier van onderwijs rijker. Op SALTO-basisschool De Startbaan in Meerhoven zitten vanaf nu kinderen die nog normaal onderwijs krijgen, maar ook kids die voor de helft les krijgen in Engels en voor de andere helft in Nederlands.

'Het is een soort hybride vorm tussen regulier basisonderwijs en de internationale school', vertelt locatiedirecteur Hanneke Hermans. Sommige internationals verblijven om wat voor reden dan ook voor een langere periode in Nederland. Als ze een paar jaar in bijvoorbeeld Eindhoven wonen, dan willen ze hun kinderen graag laten integreren. Dat gaat makkelijker als kinderen op een gewone Nederlandse basisschool zitten.

'Het is ontstaan vanuit de wens van de ouders. De Nederlandse ouders vinden het fijn dat hun kinderen al vroeg Engels leren. De buitenlandse ouders zijn veelal expats die erover nadenken om in Nederland te blijven, sommige zijn er al zeker van. Door deze buitenlandse kinderen al vroeg de Nederlandse taal bij te brengen, wordt de integratie makkelijker', stelt de directeur.

Via een ritmische muziekworkshop zijn alle leerlingen van de basisschool dinsdagochtend officieel begonnen aan hun nieuwe schooljaar. Officieus zijn ze al een aantal weken bezig. 'De workshop is symbolisch, omdat we willen laten zien we samen ook een ritme vormen.'

'Ik kan drie talen', zegt Lou uit groep 4. 'Soms kan ik makkelijk switchen en soms mix ik de talen.' De directeur beaamt dat: 'Je ziet dat de leerlingen door deze manier van lesgeven makkelijker wisselen van taal. Dat is heel bevorderlijk voor de kennis van de leerlingen en zeker voor hun toekomst.'

Laat je reactie achter