advertentie Banner Siteli

Studio040 / Tim Vellinger

Nederlands kampioen Freerunnen Speed komt uit Eindhoven

De nieuwe Nederlandse kampioen Freerunnen op het onderdeel Speed is de Eindhovense Siebe van de Spijker. Zijn teammaat Rob Dirks is derde geworden.

De 18-jarige Siebe van de Spijker heeft het hardst gerend op het parcours van het NK in Rotterdam. Zijn tijd is 12,251 seconden. Over zijn overwinning blijft hij bescheiden: “Het is wel een prestatie. Voor mijn gevoel heb ik er niet heel hard voor getraind, omdat ik altijd al bezig ben met freerunnen. Het is gewoon heel tof om nieuwe uitdagingen te ontdekken en jezelf te blijven pushen.’’

Teamgenoot, medefinalist en maat Rob Dirks (20) is tevreden over zijn run. Hij liep het parcours in 12,792 seconden. “Het was spannend" vertelt hij. "Het was wel duidelijk dat Siebe in de voorronden steeds de snelste was en ik eindigde eerst als tweede, daarna als vierde en in de finale hoorde we uiteindelijk dat ik als derde eindigde. Dus dat was wel fijn.’’

Commit040 
De heren trainen hier op Strijp-S bij Commit040. Commit040 is opgericht door oud-wereldkampioen Bart van der Linden. De Eindhovenaar heeft de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd na zijn  succes. "Het is echt gaaf om te merken dat je echt een community samen bent. Natuurlijk ben je in zo'n wedstrijd elkaars concurrent, maar je bent elkaar vooral ook aan het aanmoedigen",  begint Dirks. Van de Spijker vult hem aan: "Het was ook de eerste keer dat Rob en ik het moesten opnemen tegen elkaar bij zo'n belangrijke wedstrijd."

Bomen, muurtjes, trappen, je kunt echt overal een uitdaging in zien om op en over te freerunnen.

• Rob Dirks, freerunner

Behalve in deze sporthal te oefenen trainen ze ook vaak op straat op plaatsen in Eindhoven die zich daar erg voor lenen, bijvoorbeeld achter de Heuvel Galerie. "Bomen, muurtjes, trappen, je kunt echt overal een uitdaging in zien om op en over te freerunnen. Als we door de stad lopen dan kijken we ook rond waar we allemaal vanaf kunnen springen", aldus Dirks.

Ze geven naast het trainen ook nog les aan de nieuwe generatie freerunners. Met veel enthousiasme leren ze de leerlingen hoe ze moeten vallen, springen en duiken.

Laat je reactie achter