advertentie Banner Profile Mekkes

Burgemeester Jorritsma 2017 met plopkap Studio040 / Wesley van Bree

Nationale Ombudsman vindt dat Jorritsma grondrecht schendt door demonstratie te verbieden

De Nationale Ombudsman vindt dat burgemeester Jorritsma de demonstratie van Pegida niet mag verbieden.

Reinier van Zutphen vertelt aan Omroep Brabant dat hij vindt dat de burgemeester van Eindhoven het grondrecht schendt door demonstraties van de anti-islambeweging herhaaldelijk te verbieden. 'Je moet als bestuur tot het uiterste gaan om ervoor te zorgen dat je kan demonstreren. Als dat echt niet lukt moet je als burgemeester helder en transparant uitleggen waarom dat niet kan. Alleen maar zeggen 'ik kan de veiligheid niet garanderen' is wat mij betreft niet genoeg.'

Jorritsma heeft dinsdag aangegeven dat Pegida niet welkom is om weer te demonstreren in Eindhoven. De eerste twee demonstraties zijn niet doorgegaan, doordat Pegida de voorwaarden niet heeft geaccepteerd of doordat de gemeente Eindhoven het protest op het laatste moment heeft afgelast. Die laatste keer zijn honderden moslimjongeren slaags geraakt met de politie. De burgemeester beroept zich steeds op het verwachten van ernstige wanordelijkheden. Hij neemt daarmee vooral de buurt in bescherming waar zorgen zijn na de rellen tijdens de vorige demonstratie.

'Het recht op demonstratie gaat voor. Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden mag je het beperken. Maar nu is het helemaal nee en dat gaat mij te ver', stelt de ombudsman bij Omroep Brabant. Hij pleit voor alternatieve manieren van demonstreren die onderzocht moeten worden.

Laat je reactie achter