Dierenrijk

Naamgenoot PSV-back uitgezet in Bulgarije

De vale gier uit Dierenrijk, vertrekt op 8 februari naar Bulgarije, waar hij op termijn wordt uitgezet in natuurpark Sinite kamani.

De vogel werd vorig jaar geboren in het dierenpark in Mierlo. Het dier wordt in het natuurgebied uitgezet om de populatie populatie van vale gieren in het gebied te vergroten. In de jaren 70 stierven de gieren in Bulgarije bijna uit en sindsdien is de populatie klein. Het uitzetten van Stanislav, zoals de gier uit Mierlo heet, moet dat voorkomen.

Het uitzetten doet Dierenrijk in samenwerking met Green Balkans. De gier kan worden uitgezet omdat het leefgebied voor de vogel de laatste jaren flink is verbeterd. Daardoor kunnen de dieren weer veilig rondvliegen.

Hoofd dierverzorging Stephan Rijnen laat weten blij te zijn dat Stanislav vrij gelaten kan worden in de natuur. “Het is echt heel fijn en bijzonder om te kunnen doen. Als dierentuin zetten we ons actief in voor soortbehoud, bijvoorbeeld middels fokprogramma’s. Het komt maar weinig voor dat we dieren kunnen uitzetten in de natuur, omdat de omstandigheden in de leefgebieden meestal niet geschikt zijn.”

Leefomgeving
Het leefgebied voor de dieren is verbeterd doordat Green Balkans in gesprek ging met plaatselijke boeren. De boeren legde vaak vergiftigde karkassen neer om wolven en beter te verjagen. Daarvan werden ook de plaatselijke gierenpopulaties het slachtoffer. Ook worden door het werk van de organisatie elektriciteitsmasten geïsoleerd, zodat gieren er niet meer tegen aanvliegen en vervolgens worden geëlektrocuteerd.

Overwinnaar
Behalve de vale gier, werden ook de lammergier en monniksgier met uitsterven bedreigd. Stanislav, Bulgaars voor overwinnaar, en vernoemd naar de Bulgaarse PSV-back Stanislav Manolev, wordt maandag vervoerd naar Bulgarije. Voor hij wordt uitgezet, verblijft hij eerst een tijd in een opvangcentrum om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Laat je reactie achter