advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

'Beter een zelfgenaaid mondkapje dan helemaal geen'

Zelfgenaaide mondkapjes zijn beter dan helemaal geen mondkapjes. Dat is de gedachte van ondernemer Maarten Klinkenbijl, die in Eindhoven de productie van mondkapjes door vrijwilligers op gang brengt.

Normaalgesproken zou hij druk zijn geweest met het naderende festivalseizoen. Maar door corona ligt Maarten Klinkenbijls business - stoffen overkappingen maken voor evenementen - volledig stil. Daarom heeft hij zich belangeloos op de productie van mondkapjes gestort. Het netwerk heeft hij, verstand van stof en naaimachines ook. Daarom was de beslissing snel gemaakt.

Echt een goeie
Klinkenbijl produceert geen medische mondkapjes, dat moet duidelijk zijn. De zelfgemaakte kapjes zijn niet officieel goedgekeurd. "Wij produceren mondkapjes die je makkelijk zelf kunt maken en waarvan de Belgische gezondheidsfederatie zegt: dit is echt een goeie. Bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld als vroedvrouw of bejaardenverzorger werken en veel contact met andere mensen hebben. Die willen zichzelf ook extra beschermen."

De pakketjes zijn gratis beschikbaar voor iedereen die wil meehelpen met de productie. Af te halen in de naaimachinewinkel van Inge van Liempd-Rijkers aan de Geldropseweg. "Er hebben zich al een heleboel naaisters bij mij gemeld nadat ik een oproep op Facebook had geplaatst. Want wat is er nou mooier dan samen iets doen om een ander te helpen?" zegt ze. Om de spirit erin te houden én om extra uitleg te kunnen geven aan de vrijwilligers is er een online videovergadering in het leven geroepen. Iedereen die meer instructies nodig heeft, kan daar terecht.

De juiste mensen
De mondkapjes die af zijn kunnen weer worden ingeleverd bij de naaimachinewinkel. Vervolgens zorgen Maarten en Inge ervoor dat ze bij de juiste mensen terecht komen. Door dit zelf te reguleren willen ze voorkomen dat er een handel in de zelfgemaakte mondkapjes ontstaat. 

Laat je reactie achter