Na rampjaar is bijenfarm Grote Beek weer de Place to Bee

2019 was een rampjaar voor de Eindhovense imkervereniging Place To Bee. Maar nog geen jaar na een brand en daaropvolgende vernielingen, zijn de bijenvolken op het terrein van De Grote Beek weer grotendeels op 'oorlogssterkte'.

De lach is terug op het gezicht van secretaris Wil Brans van de Eindhovense imkervereniging Place To Bee. De club is weer uit het dal gekrabbeld waar het 2019 in belandde na twee drama's. Bijna een jaar geleden brandde een schuurtje af op het terrein van De Grote Beek, waar Place To Bee haar onderkomen heeft. Juist op het moment dat noodlijn 112 een storing had. 200 duizend bijen overleefden de brand niet. Een paar maanden later werden meerdere kasten vernield, waarbij ook veel bijen verloren gingen. Maar met hulp van andere verenigingen, die wat koninginnetjes doneerden werd de bijenfarm opnieuw opgebouwd. "Het loopt nu weer prima", verzekert Brans.

Geen anderhalvemeter-protocol
"De corona-crisis gaat grotendeels aan de bijen voorbij", zegt de secretaris. Lachend: "Ik hoef ze gelukkig niet op anderhalve meter van elkaar te houden. Dat zou geen doen zijn. Verder is het terrein van De Grote Beek afgesloten, maar ik heb toestemming om de bijen te verzorgen." Heeft de afgenomen CO2-uitstoot door de corona-crisis dan geen gunstige invloed op de beestjes? "Dat is lastig te meten. Je ziet wel schommelingen ontstaan na langere periodes van regen of kou of juist droogte en warmte. Maar van zo'n korte periode van wat minder verkeer, merken die bijen weinig, hoor!'

Zonder bijen geen groente en fruit in de winkels. Dat weten nog steeds maar heel weinig mensen

• Wil Brans, secretaris imkervereniging Place to Bee

Voedselketen
Vanwege het terreinverbod op de Grote Beek spreken we Brans op zijn eigen bijenfarm Air Bee & Bee in natuurpark Aanschotse Beemden in Eindhoven Noord. Het is 20 mei en dus Wereld Bijendag. Voor Brans geen reden om zijn trots eens extra in het zonnetje te zetten. "Ze krijgen het hele jaar door al genoeg aandacht van me. Maar het blijft goed om het publiek bewust te maken van de rol van de bij in onze voedselketen. Die is enorm. Zonder bijen zouden de supermarkten geen groenten en fruit kunnen verkopen. Dat weten nog steeds maar weinig mensen." 

Laat je reactie achter