Vliegenzwam Studio040 / Marjolein Boom

Na lange droogte eindelijk paddenstoelen

Het is heel lang droog geweest en daarom heeft het even wat langer geduurd dit jaar. Nu er echter heel wat regenbuien zijn gevallen, zijn ze er weer volop: paddenstoelen.

Paddenstoelen houden van water. Ze bestaan zelfs tot negentig procent uit water. Zolang er geen vorstperiode is geweest, zijn ze te vinden. In principe het hele jaar door, maar vooral in de herfst.

Om ze te vinden hoef je helemaal niet diep het bos in. Je kan ze ook dicht bij huis, in parken, bossen, bermen of open terreinen vinden. “Paddenstoelen doen het goed op schrale zandgronden en zijn nu overal te zien”, zegt Harrie Broeksteeg, voorzitter van IVN Geldrop. “Zelfs tussen de stoeptegels van het trottoir zag ik laatst een geschubde inktzwam.”

Als je lekker erop uitgaat, neem dan een spiegeltje mee.

• Harrie Broeksteeg, voorzitter IVN Geldrop

In Eindhoven en omgeving zijn er ruim duizend soorten te bewonderen in allerlei vormen en kleuren. Een lust voor het oog en ook nog eens goed voor de natuur. Broeksteeg: “Hoeveel soorten er in ons land precies zijn is moeilijk te zeggen, maar wel zo’n achtduizend. Als je er oog voor hebt, sta je telkens weer voor een nieuw exemplaar.”

Paddenstoelen zijn eigenlijk de kleine vruchten van hele grote schimmels die in de grond of onder een boomschors leven. Deze schimmels in de natuur breken bijna al het organische afval af, zoals dode bladeren, opgegeven bomen en levenloze insecten.

De paddenstoelen van deze nuttige opruimers in de natuur kun je daarom maar beter laten staan. En vooral voor je eigen gezondheid niet aanraken; een klein deel is giftig.

Broeksteeg, geeft ook paddenstoelencursussen en leidt excursies. “Er is veel belangstelling voor paddenstoelen. De cursussen die wij geven waren snel volgeboekt voor dit jaar. Er is zelfs een wachtlijst. Grote kans dat volgend jaar in het najaar weer een cursus wordt gegeven. Maar als je zelf langer bij een paddenstoel stil staat, een foto maakt en de details thuis onder de loep neemt leer je vanzelf een beetje bij.”

Broeksteeg heeft ook nog een tip voor de zelfontdekkers. “Als je lekker erop uitgaat, neem dan een spiegeltje mee. Die kun je onder de hoed van de paddenstoelen leggen om te zien of ze lamellen, buisjes of stekels hebben. Met een van die specifieke kenmerken kun je beter een soort onderscheiden. Nog handiger is het om een paddenstoelenkaart bij je te hebben. Daarmee leer je de meest voorkomende soorten in de buurt te herkennen.”

Meer info op ivn.nl/geldrop

Laat je reactie achter