Studio040

Na een week weet VDL nog niet wanneer alles weer bij het oude is

De cyberaanval waarmee VDL vorige week donderdag werd geconfronteerd, kan het bedrijf voorlopig nog in zijn greep houden. “We weten niet hoe lang dit nog gaat spelen.”

Het Eindhovense hightechbedrijf is wel weer in grote mate operationeel, zo laat woordvoerder Miel Timmers weten. “Gisteren zijn we erin geslaagd bij VDL NedCar in Born een veilige digitale omgeving te creëren, daar is de productie dus weer hervat”, zegt Timmers.

Hoe de zaken er bij andere takken van het bedrijf ervoor staat is volgens Timmers moeilijker te zeggen. “We bestaan uit zo’n 105 bedrijven, de situatie is overal anders. Veel werkzaamheden kunnen weer doorgaan, sowieso degenen waarbij online gewerkt kan worden. Andere dingen liggen nog stil, maar in welke bedrijven dat wel of niet speelt is moeilijk te zeggen.”

Ook kan VDL weinig loslaten over hoe het bedrijf nu omgaat met de cyberaanval. Of het de hackers zelf buiten de deur wil krijgen, of er losgeld betaald wordt of dat er op een andere manier wordt geprobeerd de situatie op te lossen, daarover laat Timmer niks los.

Verlof
Volgens Timmers is er geen sprake van dat VDL medewerkers vraagt om verlof op te nemen, hoewel dat bij sommige bedrijven wel het geval zou kunnen zijn. “Dat is niet iets waarmee we ons op het hoofdkantoor bezighouden, ook omdat de situatie per bedrijf daarvoor te veel verschilt”, zegt Timmers. “Maar bij bedrijven waar personeel nog niet of minder kan werken, kan het zijn dat hen de vraag wordt gesteld om verlof op te nemen.”Laat je reactie achter