Zorgverleners MMC communiceren met mogelijke coronapatiënten via tablets

De Spoedeisende Hulp van Máxima MC werkt met tablets om te communiceren met patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus. Hierdoor bespaart het ziekenhuis beschermingsmateriaal en zien patiënten het gezicht van hun zorgverlener zonder masker.
Patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus worden in contactisolatie behandeld. De zorgverlener draagt dan volledig beschermende kleding. “Elke keer als de arts of verpleegkundige de patiëntenkamer binnen gaat, moeten zij beschermende kleding aan. Het beschermingsmateriaal is schaars, het omkleden kost tijd, en er is toch nog een kleine kans om besmet te raken. Daarom krijgen patiënten in isolatie de arts nu te zien via een tablet”, vertelt Spoedeisende Hulp Arts Lisette Mignot. Door te communiceren via de tablet hoeven de artsen zich niet telkens om te kleden en worden beschermingsmaterialen als mondkapjes, spatbrillen en schorten bespaard.

Besparing
De arts gebruikt nu volgens het ziekenhuis slechts één set beschermingsmateriaal bij ongeveer 85% van de patiënten. Zonder tablet moest de arts minstens twee keer naar binnen. Op een drukke dag betekent dit een besparing van 40 tot 50 sets beschermingsmaterialen.

Positievere interactie tussen patiënt en zorgverlener
Bart Candel, SEH-arts in opleiding heeft namens het ziekenhuis onderzoek gedaan naar de ervaringen van patiënten met de tablet. “Door het gebruik van de tablets is de interactie tussen de zorgverlener en patiënt positief veranderd. We waren bang dat patiënten het fysieke contact zouden missen, maar ze ervaren het juist als een prettig middel om te communiceren." Het ziekenhuis onderzoekt nu of er vaste beeldschermen op de kamers kunnen komen te hangen. Hierdoor hoeft de patiënt geen verbinding tot stand te brengen. "Vooral voor ouderen is dat prettiger. Naast videocontact met de arts kunnen we dan bijvoorbeeld tegelijk een longfoto laten zien. Zo wordt het gesprek interactiever”, sluit Candel af.

Face-to-face
Niet alle gesprekken gaan nu via een tablet. Sommige consulten, zoals een gesprek over niet-reanimeren en slecht-nieuwsgesprekken vinden nog wel face-to-face plaats.


advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen