Bezoekersaantallen muziekpodia blijven achter: 'Publiek blijft weg bij kleine artiesten'
De bezoekersaantallen van muziekvoorstellingen zijn nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Bij het Muziekgebouw en bij de Effenaar zien ze dat mensen vooral wegblijven bij kleinere, onbekendere artiesten.
“We zien dat de bezoekersaantallen bij grotere, bekendere artiesten weer op het niveau is van voor de coronacrisis”, zegt directeur van het Muziekgebouw Edo Righini. “Maar bij kleinere artiesten blijven de mensen veelal weg. Ik denk dat het te maken heeft mee een soort fear of missing out.”
“De deur uit gaan was een paar jaar geen ‘normale’ optie voor mensen. Als het kon waren er vaak restricties, moesten er testen gedaan worden. Wij hebben nu het idee dat mensen daarom minder de neiging hebben om ‘gewoon’ te gaan kijken bij een voorstelling die ze niet kennen. Bij grotere acts hebben mensen eerder het gevoel dat ze iets missen als ze niet gaan. Daarom zit de grote zaal doorgaans wel vol.”
Kans dat het ecosysteem zo kapot gaat
Edo Righini, directeur Muziekgebouw
Ook Jos Feijen, directeur van de Effenaar, ziet een dergelijke ontwikkeling. “We zien de bezoekersaantallen langzaam toenemen, maar bij kleinere bands en artiesten blijft het achter ja.”
“Maar ook bij grotere bands zagen we, toen we net weer open gingen, dat er veel publiek weg bleef. Zeker bij shows die een jaar eerder moesten worden uitgesteld. Veel mensen vergeten dan dat ze daar een kaartje voor hadden. Daardoor kwam 10 tot 15 procent van de mensen die een kaartje hadden vaak niet opdagen.”
Ook Feijen denkt dat daarnaast gewenning een rol speelt in de achterblijvende aantallen. “Mensen zijn er tijdens de crisis denk ik achter gekomen dat ze ook prima op een kleedje in het park kunnen gaan zitten met hun vrienden. Daardoor maken ze andere keuzen. Vergeet daarbij niet dat er door alle shows die moesten worden ingehaald, er heel veel aanbod was. Misschien werden muziekliefhebbers daardoor ook een beetje overspoeld.”
Ecosysteem
Niettemin denkt Righini dat de huidige situatie, waarin aanstormend talent vaak voor een grotendeels lege zaal komt te staan, schadelijk kan zijn voor de cultuursector. “Beginnende muzikanten hebben wel de kans nodig om voor publiek te spelen. Anders kunnen zij zich niet ontwikkelen en niet doorgroeien. We lopen daarom de kans dat het ecosysteem in de cultuursector kapot gaat”, zegt de directeur van het Muziekgebouw.
Righini laat daarom weten een speciaal festival te willen gaan opzetten voor de acts waar het publiek nog te veel wegblijft. “Na de zomer willen we het festival beginnen. Het moet maandelijks gaan gebeuren op een zondag. Door het hele gebouw gaan we verschillende artiesten programmeren zodat ze op een laagdrempelige manier te zien zijn voor muziekliefhebbers.”
'Even binnen lopen'
Bij de Effenaar gaan we met een soort gelijk idee van start, al stond het concept al voor de coronacrisis in de stijgers. “We gaan een clubkaart introduceren waarmee het publiek toegang krijgt tot kleinere concerten. Die kunnen behalve bij ons in de zaal, ook op andere locaties in de stad plaatsvinden. Het idee van de clubkaart is dat mensen op die manier makkelijk kunnen binnenlopen.”
Laat je reactie achter