Grote zaal Muziekgebouw philharmonie zuidnederland

Muziekgebouw schrijft zwarte cijfers maar zorgen zijn er nog steeds

Uitgerekend in coronajaar 2020 schrijft het Muziekgebouw zwarte cijfers, zo blijkt uit het jaarverslag. Niettemin zijn de geldzorgen van het podium nog altijd springlevend.

Toch heeft het Muziekgebouw in financieel opzicht met 2020 geen slecht jaar achter de rug. Door de coronacrisis daalde de omzet flink, met bijna drie miljoen minder aan inkomsten dan in 2019. Het geld dat wel binnen kwam, een ruime 7 miljoen euro, bestond voornamelijk uit subsidies. Qua horeca-omzet haalde de instelling slechts 30 tot 40 procent op in vergelijking met een normaal jaar.

Maar behalve de inkomsten liepen ook de kosten terug. Zo werd er ten opzicht van 2019 flink wat minder geld uitgegeven aan personeelskosten. Het Muziekgebouw moest immers flink snijden in het personeel om het hoofd in tijden van corona boven water te houden. Daardoor liepen die kosten met zo’n 650.000 euro terug.

Ook in ‘overige bedrijfskosten’ werd er bijna een half miljoen euro minder uitgegeven dan een jaar eerder. Kantoorkosten namen met zo’n 60.000 euro af maar het grootste verschil zat in de huisvestingskosten. Daaraan werd in 2020 2,2 miljoen euro uitgegeven, in 2019 was dat nog 2,6 miljoen euro.

Huurkorting
Die daling is vooral te danken aan verhuurder CBRE die de instelling een (voorlopige) huurkorting heeft gegeven van 450.000 euro in de vorm van een investeringsbijdrage. Niettemin behaald de cultuurinstelling een positief resultaat van ruim 35.000 euro. Dat zet overigens geen zoden aan de dijk, omdat het Muziekgebouw een negatief eigen vermogen heeft van bijna 3 miljoen euro.

Al jaren bijspringen
Dat er geldzorgen zijn bij het Muziekgebouw is overigens geen nieuws. Al jaren moeten gemeente en provincie financieel bijspringen om de muziektempel draaiende te houden. Begin 2020 werd daarvoor een eerste stap gezet. Daarbij zijn er plannen om het Muziekgebouw een pand te laten delen met De Effenaar.

Vanaf 2022 moet er een structurele oplossing zijn voor de tekorten van het muziekpodium.

Laat je reactie achter