Grote zaal Muziekgebouw philharmonie zuidnederland

Muziekgebouw moet deel personeel ontslaan

Het Muziekgebouw moet waarschijnlijk afscheid nemen van een deel van de vaste medewerkers. Volgens de Eindhovense concertzaal is de reorganisatie nodig, omdat de inkomsten door de coronacrisis fors teruglopen.

Onhoudbaar
Hoeveel mensen er precies moeten vertrekken is niet duidelijk. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het Muziekgebouw voert momenteel gesprekken met de ondernemingsraad en medewerkers. “De huidige situatie is helaas niet houdbaar. We kunnen maar een kwart van het normale aantal bezoekers ontvangen”, vertelt Marcia van den Wildenberg, manager bij het Muziekgebouw.

In het begin van de coronacrisis nam het Muziekgebouw al afscheid van alle flexibele arbeidskrachten. Zzp’ers werden niet meer ingehuurd. Die had de instelling ook relatief veel in dienst. Het Muziekgebouw ging verder met een club vaste medewerkers, in totaal zo’n zestig mensen. Maar nu de crisis langer duurt, ziet het ernaar uit dat ook daar het mes in moet.

Inkomsten
Drie maanden was het Muziekgebouw dicht. In juni mochten de deuren weer open, maar met een maximum van dertig bezoekers in de zaal. Een maand later werd dat honderd. Vervolgens mochten de aantallen opnieuw worden verhoogd, mits bezoekers anderhalve meter houden. Van den Wilderberg: “Nu kunnen we in de grote zaal maximaal 350 mensen kwijt. Normaal is dat 1250. We doen er alles aan om op een veilige manier toch een goed programma neer te zetten. Soms geeft een artiest twee concerten op één avond. Maar veel blijft gewoon onmogelijk, zoals grote popconcerten. Dat was voor de coronacrisis een belangrijke inkomstenbron.”

Onzekerheid
Directeur Wim Vringer liet in juni al weten dat het moeilijk is om financieel het hoofd boven water te houden in coronatijd. Compensatieregelingen vanuit de gemeente en de landelijke overheid zijn daarom noodzakelijk, zei hij. Dat blijft zo. “We zijn blij met de steun die we krijgen. Het is alleen de vraag of het op de langere termijn genoeg is”, zegt Van den Wildenberg. Ze maakt zich dan ook zorgen. “Het is nog steeds de vraag hoe het verder moet in 2021. Veel is nog onduidelijk. Hoe ontwikkelt het virus zich, en krijgen we nog evenveel compensatie als dit jaar?”

Reddingsplan
Financiële malaise is niet nieuw voor het Muziekgebouw. Al tien jaar kampt het cultuurpodium met geldproblemen. Er werd van alles geprobeerd om de concertzaal uit de rode cijfers te krijgen, maar zonder resultaat. Eind vorig jaar werd daarom een reddingsplan in het leven geroepen. Dit moest het Muziekgebouw tijd geven om weer financieel gezond te worden.

Cultuursector
De cultuursector in Eindhoven zit in zwaar weer, als gevolg van alle corona-maatregelen. De Effenaar schrapte 45 banen, en ook het Natlab moest medewerkers ontslaan. Het Parktheater nam afscheid van alle tijdelijke krachten.

Laat je reactie achter