Muziekgebouw krijgt miljoen uit landelijk fonds

Het noodlijdende Muziekgebouw in Eindhoven is voorlopig gered. Het krijgt 1 miljoen euro van de Rijksoverheid, via de zogeheten Regiodeal. Met het geld wordt volgens het gemeentebestuur “een belangrijke stap gezet richting een lange termijn oplossing voor de Heuvel en het Muziekgebouw”.
Eerder werd al bekend dat zes partijen uit de regio 1.2 miljoen euro beschikbaar stellen voor het project. Daar komt nu dus 1 miljoen euro van de Rijksoverheid bij. Het doel van het project is om het Muziekgebouw en De Heuvel nieuw leven in te blazen. In combinatie met de ontwikkeling van de binnenstad in het gebied rondom De Heuvel, moet dit een ‘aantrekkelijk verblijfsgebied voor alle lagen van de bevolking waar onder meer wonen, werken, winkelen, cultuur en ontmoeten in een eigentijdse vorm samenvloeien'.

Probleemdossier
Het Muziekgebouw is al een aantal jaar een probleemdossier voor de gemeente Eindhoven. De gemeente huurt het complex van CBRE met een overeenkomst die doorloopt tot 2032, waarin bepaald is dat de huur ieder jaar flink stijgt. Het tekort van het Muziekgebouw wordt daardoor ieder jaar groter.

Ook winkelcentrum Heuvel is al jaren aan het kwakkelen. Ondanks een ingrijpende renovatie, twee jaar geleden, heeft een deel van het complex te maken met veel leegstand. De wensen van het publiek op het gebied van winkelen zijn de afgelopen jaren drastisch veranderd. Sommige grote winkelketens doen het goed, maar niet alle winkeliers kunnen daarvan profiteren.

Financiering
De totale kosten van het plan bedragen 2,2 miljoen euro, waarvan 1 miljoen nu dus uit de Regiodeal-pot komt. Alle andere partijen betalen mee aan het project. De oplossing die nu gevonden is, bestaat uit een combinatie van afspraken:
- CBRE geeft een huurkorting van €450.000,- voor het Muziekgebouw;
- Een eenmalige bijdrage van de gemeente aan het Muziekgebouw van €300.000,-;
- Ook de provincie, CBRE en het bedrijfsleven betalen ieder €300.000,- mee;
- Een bijdrage van €50.000,- van de gemeente aan het uitwerken van de verbeterplannen.

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. De huidige deal geeft rust tot eind 2021. Het muziekgebouw moet nu aan de bak zodat het ook na die tijd verder kan.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen