(L) Michel Koonen & (R) Eduard dozy Studio040

'Vonk niet in onze buurt’

Bewoners in de wijken rondom het prehistorisch dorp maken zich zorgen. Het stuk natuurgebied tegenover het museum moet ruimte maken voor museumpark 'Vonk'. Buurtbewoners willen de uitbreiding tegenhouden.

Het Eindhoven Museum krijgt een metamorfose. Vonk gaat het heten, recht tegenover het Prehistorisch Park. Het museumpark, voortgekomen uit een fusie van het prehistorisch dorp en Museum Kempenland, is nu zo’n vier voetbalvelden groot. Maar dat worden er straks zes tot acht. Dat zou betekenen dat er ruimte is voor 130.000 bezoekers, in plaats van 55.000.

Plannen stoppen
Buurtbewoners rondom het park zien de uitbreiding niet zitten. Zij willen dat alle uitbreidingsplannen nu én in de toekomst van prehistorisch dorp tot museumpark Vonk worden stopgezet. Een groot stuk natuur zou door de verbouwing wegvallen, evenals een stuk terrein van rijschool De Leeuw. "Iedere baksteen die ze hier neerleggen, staat hier voor de komende honderd jaar", zegt Michel Koonen, voorzitter buurtvereniging Genneperzijde. "Als je kijkt naar wat hier allemaal wandelt en fietst, maar ook woont binnen dit gebied, is dit niet goed voor de natuur." Daarom zijn de bewoners een petitie gestart, die inmiddels 1803 handtekeningen heeft. 

Leuk idee, verkeerde locatie
Het museum wordt een  plek  waar de geschiedenis van de stad en de Brainportregio – van 0 tot nu - wordt verteld. Geschiedenis meemaken staat centraal: de bezoeker wordt – door op verschillende manieren mee te werken aan de bouw van objecten – meegenomen in de historische context van de regio. De buurtbewoners hebben niks tegen het museum, maar wel tegen de locatie.  

Directeur van Eindhoven Museum Ward Rennen licht toe dat de Genneper Parken een prachtige en  geschikte locatie is, waar zowel praktisch als inhoudelijk een verbinding gemaakt kan worden tussen het verhaal van het museum en het landschap. "Bovendien is het mogelijk hier een binnen én buitenmuseum te maken."

Laat je reactie achter