van Gogh Brabant

Museum Vincentre wil bezoekersaantal verdubbelen

Het Vincentre, het Van Gogh-centrum in Nuenen, mag zich sinds kort een museum noemen.

Het is voor het kunstcentrum een mooie herkenning, laat directeur Simone van der Heiden weten. “We zijn er de laatste twee jaar veel mee bezig geweest om alles in orde te maken. Qua organisatie was eigenlijk alles meteen in orde maar qua inrichting van het gebouw moesten er wat aanpassingen gedaan worden.”

Dat had vooral te maken met de klimatologische omstandigheden. “De kunstwerken die we hier tentoonstellen, maar ook de kunstwerken in de opslag, moeten in bepaalde omstandigheden opgeslagen worden. Dan heb je het over dingen als temperatuur en luchtvochtigheid die gecontroleerd moeten kunnen worden. Maar ook brandveiligheid is een belangrijk element”, zegt Van der Heiden.

Over vijf tot zeven jaar willen we het aantal bezoekers verdubbelen

• Simone van der Heiden, directeur Vincentre

Het museum had die zaken goed genoeg op orde om het predicaat ‘museum’ te verdienen. Dat gaat het centrum ook een hoger bezoekersaantal opleveren, denkt de directeur. “Het voordeel van een officieel museum zijn, is dat mensen met een museumjaarkaart je kunnen bezoeken. Dat zijn bezoekers die niet één keer, maar ook een tweede en een derde keer naar het Vincentre komen. Daar hoeven ze namelijk niet meer voor te betalen.”

Verdubbeling bezoekers
De status van museum gaat het centrum in Nuenen dus extra bezoekers opleveren, maar ook los van die status mikte Vincentre op een vergroting van het bezoekersaantal. “We zijn bezig met een uitbreiding van het complex, we schatten dat die rond 2022 klaar is”, zegt Van der Heiden.

“Met die uitbreiding hopen we over vijf tot zeven jaar het bezoekersaantal te verdubbelen. We zitten nu rond de 20.000 bezoekers per jaar, dat moeten er dus 40.000 worden", besluit de directeur.

Laat je reactie achter