Motion Imagination Experience Studio040 / San van Suchtelen

Motion biedt permanent podium voor lichtkunst

Een kleurrijke speeltuin, een surrealistische lichtshow, of een theater voor de zintuigen? De makers achter de nieuwe ‘Motion Experience’ op de Piazza hebben veel tekst nodig om uit te leggen wat deze nieuwe licht-attractie in de stad nou precies is. De associatie met Glow ligt voor de hand, maar daarvoor zijn de verschillen te groot, menen de oprichters.

Piazza, twee roltrappen op en hij kan je niet meer ontgaan: de Motion Experience. Op de plek waar kinderen ooit hun Playmobil en puzzels kochten, is sinds enkele maanden een nieuw lichttheater neergestreken, dat vanaf morgen (1 augustus) zijn deuren opent. De voormalige winkelruimte herbergt in zijn nieuwe leven 1200 vierkante meter gevuld met lichtgevende en verlichte installaties, kleur, verbeelding, illusie in een mix met muziek en beweging. Vloeren en muren lijken door projecties naadloos in elkaar over te gaan, waardoor je je als kijker ineens op het dek van een schip waant, of door een brei van pillen of andere fantasie-locaties. Er zijn mensen die voor zoiets een pilletje slikken. "Drugs verkopen we hier niet, maar zijn ook zeker niet nodig", lacht oprichter en Eindhovenaar Bram van der Vorst. Samen met een team van 25 man, is de laatste maanden hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Dat de opening in de nasleep van de corona valt, ziet hij niet direct als nadeel. "Er zijn nu ook meer mensen thuisgebleven, dus die kunnen nu mooi hier naar toe."

13 euro
Goedkoop is een middagje Motion Experience niet. Vanaf 12 jaar betalen gasten maar liefst 13 euro voor een kaartje. Maar die prijs valt volgens Van der Vorst nog mee. "Als je kijkt wat vergelijkbare theaters vragen voor zo'n beleving als dit, zitten wij nog laag in de prijs."

Collega en artistiek manager Jan Fabel begrijpt de associatie met Glow, maar die gaat volgens hem op een aantal belangrijke punten mank. "Glow is een festival dat één keer per jaar plaatsvindt. Dit is een permanent podium voor mensen of groepen die nieuwe dingen bedenken op het gebied van lichtkunst. Dat kunnen wat ons betreft ook scholen zijn. Dat gaan we de komende periode bekijken."

Laat je reactie achter