MMC

MMC krijgt 3 miljoen om geboortezorg te verbeteren

Het Maxima Medisch Centrum heeft drie miljoen euro subsidie ontvangen om grootschalig onderzoek te doen naar een nieuwe manier om zwangerschappen in de gaten te houden.

Heel erg lekker in de mond ligt het niet, de naam van de nieuwe techniek. ‘Elektrofysiologisch monitoren’, zo luidt de naam van de techniek die het ziekenhuis heeft ontwikkeld samen met de TU/e. ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidszorg en zorginnovatie.

Met de techniek kunnen zwangere vrouwen en hun ongeboren kind 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. Op die manier komen mogelijke complicaties in de zwangerschap eerder aan het licht, waardoor medici indien nodig eerder kunnen ingrijpen.

Momenteel kunnen zwangere vrouwen die met complicaties te maken hebben slechts een paar keer per dag en voor korte tijd gemonitord worden. Met elektrofysiologisch monitoren wordt de elektrische activiteit van de hartspier van zowel moeder als kind gemeten. Ook wordt de baarmoederspier op die manier in de gaten gehouden en dat kan bovendien 24 uur per dag.

Zorgkosten
Medisch ingenieur Beatrijs van der Hout laat weten blij te zijn met de subsidie. “Eerder is al aangetoond dat de techniek beter is, maar een grootschalig onderzoek naar de zorguitkomsten en -kosten ontbreekt nog”, zegt Van der Hout.

“Met deze subsidie kunnen we onderzoeken of de techniek ook op deze twee punten voor verbetering zorgt. De uitkomsten kunnen ervoor zorgen dat we de overstap kunnen maken van de huidige standaardtechniek naar elektrofysiologisch monitoren. De resultaten van ons onderzoek kunnen vervolgens in de gehele Nederlandse geboortezorg worden toegepast”, aldus Van der Hout.

Laat je reactie achter