advertentie Banner Siteli

Minister: Clausplein bewijst dat groen in binnenstad kán

Zware buien en wateroverlast. Het klimaat verandert, was ook afgelopen week te merken. Het vernieuwde Clausplein in Eindhoven is bestand tegen dit soort extreem weer. Na een grondige opknapbeurt kwam de minister een kijkje nemen.

De komst van minister Cora van Nieuwenhuizen hing samen met de financiële impuls die vanuit haar ministerie aan het Clausplein gegeven is. 320 duizend euro droeg de overheid aan de pilot bij. Maar die investering heeft zijn nut bewezen, zo gaf Van Nieuwenhuizen aan. "Het zijn eigenlijk vier vliegen die hier in één klap geslagen zijn. De wateroverlast is verdwenen, het water dát er valt, stroomt niet weg, maar houdt het plein groen bij droogte. Verder krijgt de biodiversiteit hier een impuls en ziet het geheel er ook nog eens mooi uit. Dit plein toont wat mij betreft aan dat het kán, zo'n groen en klimaatbestendig plein in de stad." De minister hoopt en verwacht dat het Eindhovense voorbeeld door meer gemeenten in het land gevolgd wordt.

Kratten en buisjes
Het geheim van het verbouwde plein bevindt zich grotendeels onder de grond, buiten het zicht van het publiek. Daar wordt overtollig regenwater opgevangen in radarwerk van kratten en buisjes. Bij droogte kan de beplanting op het plein van dit opgevangen water gebruik maken. Volgens aannemer Stan Dankers moet de beplanting de komende maanden nog aangroeien. "De open plekken die je nu nog ziet, zullen de komende tijd dichtgroeien. We zullen hier ook regelmatig zijn voor onderhoud aan het plein."

Eindhoven een slecht huwelijk met pleinen? Ach, dat is zo lang geleden.

• Wethouder Rik Thijs

'Slecht huwelijk'
Eindhoven en pleinrenovaties: het was jarenlang een slecht huwelijk. Op het Catharinaplein bleek met grote investeringen geen boom te kunnen groeien. En op het 18 Septemberplein struikelde het winkelend publiek lang over loszittende tegels. De Eindhovense wethouder Rik Thijs wil er liever niet aan worden herinnerd. "Ach dat is zó lang geleden. Ik hoop dat het nieuwe tijdperk met dít plein begint. Een groen tijdperk, wat mij betreft."

Laat je reactie achter