Veilig Thuis

Minder zicht op huiselijk geweld door Covid-19

Het aantal meldingen over huiselijk geweld neemt tijdens de coronacrisis niet toe. Judith Kuijpers van Veilig Thuis Zuidoost Brabant maakt zich zorgen, omdat er veel minder zicht op is.

“Ik hoop dat de komende weken de meldingen wat gaan toenemen. Niet omdat ik vind dat er meldingen moeten komen, maar wel omdat het gaat om gezinnen en echtparen waar het niet zo makkelijk gaat”, vertelt Kuipers.
 
Minder zicht op
Tijdens de coronacrisis wordt aan mensen gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. “We merken dat adviesvragen en meldingen bij onze organisatie niet toenemen. Dat vinden we heel zorgelijk, omdat we allemaal weten dat het spanningen kan geven als mensen langere tijd thuis zitten”, vertelt Kuijpers.
 
Omdat het leven nu voor een groter deel thuis plaatsvindt, komen mensen minder naar buiten. Daarmee komen ook signalen dat er iets aan de hand is vaak moeilijker naar buiten, legt Kuijpers uit.
 
Alert zijn
Om te zorgen dat die signalen toch meer naar buiten komen, roept Kuijpers op om het vooral wel te melden als iets opvalt. Bijvoorbeeld als er bij de buren veel wordt geschreeuwd.
 
“Ik snap dat het voor veel mensen moeilijk is, omdat ze het gevoel hebben de boosdoener te zijn als ze gaan bellen voor iets dat bij de buren speelt. Maar ik wil hen op het hart drukken dat we er echt zijn om mensen te ondersteunen in deze situaties. Voor veel gezinnen is het echt ontzettend moeilijk”, zegt Kuijpers.
  
‘Leuke is er straks af’
Volgens Kuijpers moet de moeilijkste tijd nog komen. “Ik kan me voorstellen dat de eerste twee of drie weken nog te overzien zijn. In het begin is het nog een beetje leuk en spannend wat er gebeurt. Maar dat gaat er op een gegeven moment echt wel van af”, aldus Kuijpers.
 
De wijkteams van de gemeente zijn een van de organisaties die achter de voordeur komen bij mensen thuis. Wethouder Renate Richters zegt dat die teams nog bij mensen langsgaan. “Als er zorgen of twijfels zijn, kiezen we er toch voor om even langs te gaan. Het is dan  belangrijk om even iemand aan te kunnen kijken en het gesprek te voeren”, zegt de wethouder.

Afgelopen vrijdag zei de EIndhovense opvangorganisatie Neos dat het een flinke toename verwacht van vrouwen die aankloppen bij het opvangcentrum. Lees hier meer.

Laat je reactie achter