advertentie Banner Siteli

Studio040

"Minder parkeerplekken bij basisscholen"

Bij scholen zouden er minder mogelijkheden moeten zijn om de auto te parkeren. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN), in reactie op onderzoek van Studio040 naar de verkeersveiligheid rond Eindhovense basisscholen.

De omroep hield een enquête onder schooldirecteuren en ouderraden. Daaruit blijkt dat ouders en scholen flinke zorgen hebben over de verkeersveiligheid. Ouders noemen het ontmoedigen van autogebruik en meer parkeerplekken als belangrijkste maatregelen om de problemen aan te pakken. Maar volgens VVN is dat tegenstrijdig.

Ouders brengen kind vaker met auto naar school. We willen juist minder autoverkeer

• Dave van Bogaert, Veilig Verkeer Nederland

Probleem blijft
“Mensen zien op school dat het te druk is als het gaat om autogebruik. Waar de een kiest voor het mijden van de auto, kiest de ander voor meer parkeerplekken. Maar dat houdt het probleem eigenlijk alleen maar in stand”, legt Dave van Bogaert van VVN uit. “Wij vinden dat als we minder auto’s willen hebben, dat je zo min mogelijk parkeerplekken voor die automobilist moet creëren rond de school.”

Tweeverdieners
VVN ziet  dat er steeds meer behoefte is aan parkeerplekken in de buurt van de school en dat ouders ook meer parkeerruimte willen. “De laatste twintig is er veel veranderd. Veel tweeverdieners in gezinnen, en kinderen die naar school gebracht moeten worden. Ouders brengen hun kind ook vaker naar school met de auto. Die gewoonte moeten we proberen te beïnvloeden.”

Niet alleen ouders zien meer parkeerplekken als een belangrijke maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ook de schooldirecteuren zien graag meer parkeervoorzieningen. Veel scholen kampen namelijk met chauffeurs die de auto op straat of stoep parkeren, blijkt uit de enquête van Studio040. De meeste directeuren noemen het plaatsen van extra waarschuwingsborden als oplossing, daarna kiezen ze het vaakst voor extra parkeerruimte.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

Laat je reactie achter