IVN Geldrop / Bram Hakstege

Minder padden overgezet in Geldrop-Mierlo: 'Een zorgelijke situatie'

Voor het vierde jaar op rij zijn er tijdens de paddentrek minder padden overgezet door vrijwilligers in Geldrop-Mierlo. In 2018 waren het er nog 3800, in 2021 zijn er slechts 647 padden geteld tussen 22 februari en begin april. “Een zorgelijke situatie,” vindt Plonie van Campen, coördinator van de Paddenwerkgroep van IVN Geldrop.

Na hun winterslaap trekken amfibieën, waaronder padden, naar nabijgelegen water om hun eieren af te zetten en te bevruchten. Deze tocht is niet van gevaren ontbloot, zo moeten ze bijvoorbeeld drukke wegen oversteken. Daarom plaatsen organisaties zoals IVN Geldrop ieder jaar schermen en emmers op verschillende locaties om de dieren te vangen en ze veilig naar de overkant te brengen. Maar de laatste jaren merkt Van Campen dat er een zorgwekkende trend gaande is,

“We zien de aantallen padden nu al diverse jaren achtereen afnemen. In 2018 telden we met onze grote vrijwilligersgroep nog bijna 3800 padden op onze overzetlocaties. Eerder zagen we al dat bij de Bosrand minder padden in de emmers vielen, maar daar stond een verrassende toename bij de Rederijklaan tegenover. Nog steeds trekken daar, op de grens van Geldrop en Mierlo, veel meer padden over maar de aantallen zijn schrikbarend afgenomen. Wat we helemáál verontrustend vinden, is dat we dit jaar zo weinig amplexen aantroffen. Dat zijn paddenpaartjes, waarbij het vrouwtje het mannetje naar de geboortepoel draagt. Deze paren moeten tenslotte voor het nageslacht zorgen.”

Klimaatverandering
Een mogelijk oorzaak moet volgens IVN Geldrop gezocht worden bij klimaatverandering. “We hebben nu al drie opeenvolgende warme, droge jaren achter de rug. Je kon in je eigen tuin zien dat er weinig slakken waren toen het erg heet was. Die beestjes, voedsel voor padden, verdroogden zelfs! Daar komt bij dat veel insecten, wormen en andere bodemdiertjes diep in de bodem wegkruipen als het heet en droog is. Voor de padden worden hun prooidieren dan onbereikbaar.”

Een ander alternatief is dat de padden extra vroeg zijn vertrokken, maar dat is niet realistisch volgens Van Campen. “We hebben geen doodgereden padjes op de weg gevonden. En evenmin padjes met donkere vlekken, die duiden op het dodelijke ranavirus.”

Andere amfibieën
Behalve padden zijn ook andere amfibieën overgezet door de vrijwilligers. Het gaat om 26 bruine en groene kikkers, 28 kleine watersalamanders en 57 alpenwatersalamanders. 

Laat je reactie achter