Studio040

Miljoenendeal voor redding Muziekgebouw en vernieuwing Heuvel

Zes partijen trekken samen 1,2 miljoen euro uit voor de vernieuwing van zowel het Muziekgebouw als winkelcentrum Heuvel. Vanuit de Regiodeal van het Kabinet moet nog eens 1 miljoen euro komen.

Burgemeester Jorritsma heeft de afgelopen maanden achter de schermen gewerkt aan de deal. Bij het plan zijn niet alleen de gemeente en het Muziekgebouw betrokken, maar ook projectontwikkelaar CBRE, de provincie, Brainport Development en het regionale bedrijfsleven, verenigd in VNO NCW Brabant-Zeeland.

Het Muziekgebouw is al een aantal jaar een probleemdossier voor de gemeente Eindhoven. De gemeente huurt het complex van CBRE met een overeenkomst die doorloopt tot 2032, waarin bepaald is dat de huur ieder jaar flink stijgt. Het tekort van het Muziekgebouw wordt daardoor ieder jaar groter. 

Ook winkelcentrum Heuvel is al jaren aan het kwakkelen. Ondanks een ingrijpende renovatie, twee jaar geleden, heeft een deel van het complex te maken met veel leegstand. De wensen van het publiek op het gebied van winkelen zijn de afgelopen jaren drastisch veranderd. Sommige grote winkelketens doen het goed, maar niet alle winkeliers kunnen daarvan profiteren.

Verbeterplannen
Afgesproken is dat voor het complete complex van winkelcentrum Heuvel en Muziekgebouw de komende twee jaar een grootschalig verbeterplan wordt ontwikkeld. Het is de bedoeling dat het complex in de jaren daarna wordt omgebouwd tot 'aantrekkelijk verblijfsgebied voor alle lagen van de bevolking waar onder meer wonen, werken, winkelen, cultuur en ontmoeten in een eigentijdse vorm samenvloeien'. Ook andere organisaties in de stad worden daarbij betrokken.

Financiering
De totale kosten van het plan bedragen dus 2,2 miljoen euro, waarvan 1 miljoen uit de Regiodeal-pot moet komen. Alle andere partijen betalen mee aan het project. De oplossing die nu gevonden is, bestaat uit een combinatie van afspraken:
- CBRE geeft een huurkorting van €450.000,- voor het Muziekgebouw
- Een eenmalige bijdrage van de gemeente aan het Muziekgebouw van €300.000,-
- Ook de provincie, CBRE en het bedrijfsleven betalen ieder €300.000,- mee
- Een bijdrage van €50.000,- van de gemeente aan het uitwerken van de verbeterplannen

Regiodeal
Een deel van de oplossing moet nu komen uit de aanvraag van geld uit de zogenoemde Regiodeal. Dat is een pot met geld voor het versterken van de regionale economie. Voorwaarde voor geld uit die pot is dat er nieuwe initiatieven mee ontwikkeld worden die een versterking voor de regionale economie opleveren, en dat die gedeeltelijk betaald worden door partijen uit de regio zelf.

Door nu diverse plannen en bijdragen bij elkaar te voegen, is een deal ontstaat die geschikt is voor zo'n aanvraag. Ook de extra bijdrage van de gemeente zelf is in deze opzet mogelijk geworden - het lag politiek gevoelig om ieder jaar opnieuw extra geld in het Muziekgebouw te pompen; door nu een compleet vernieuwingsplan uit te werken, is de bijdrage waarschijnlijk politiek veel minder gevoelig.

De volgende stap van de zes partijen is het uitwerken van de definitieve afspraken en het uitwerken ervan voor de aanvraag van het geld in de Regiodeal. De deadline daarvoor is 31 januari 2020.


Laat je reactie achter