Studio040

Miljoenenclaim van fabrikant bollenvloeren tegen bouwer BAM

De instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport drie jaar geleden, leidt tot een miljoenenclaim tussen twee van de bedrijven die betrokken waren bij de bouw ervan.

Bubbledeck, het bedrijf dat de omstreden 'bollenvloeren' voor de garage leverde, heeft een miljoenenclaim ingediend tegen bouwbedrijf BAM. Het bedrijf meldt dat het niet zomaar een dreigement is - het bouwbedrijf is inmiddels ook al gedagvaard.

De nieuwe parkeergarage van Eindhoven Airport stortte voor een flink deel in op zaterdag 27 mei 2017. Het complex was toen vrijwel voltooid maar nog niet in gebruik genomen. Bij het incident raakte daardoor niemand gewond.

Volgens Bubbledeck heeft BAM kort na de instorting voorbarige conclusis naar buiten gebracht over de oorzaak. BAM meldde na 11 dagen dat de bollenvloer de oorzaak zou zijn geweest. Bij deze techniek worden holle bollen verwerkt in het beton, waardoor het gewicht afneemt. Ook bij andere onderzoeken naar de oorzaak werd in eerste instantie vooral naar de bollenvloeren gekeken. Bubbledeck zegt in zijn claim dat de conclusies van Hageman, TNO en de Onderzoeksraad 'zijn aangestuurd door BAM'.

Volgens Bubbledeck zijn de conclusies van BAM 'integraal overgenomen door de onderzoeksinstanties'.

Latere onderzoeken hebben ook andere oorzaken aan het licht gebracht. Zo ontdekte de TU Eindhoven dat de verschillende lagen beton onvoldoende aan elkaar waren gehecht omdat ze niet goed waren 'opgeruwd'. Daarnaast bleek dat de betonplaten in de verkeerde richting waren bevestigd waardoor het draagvermogen veel beperkter was.

Bubbledeck zegt veel schade te leiden doordat het als veroorzaker is aangewezen door BAM. Hoeveel geld het bedrijf precies claimt van BAM, is nog niet bekendgemaakt.

Laat je reactie achter