Miljoenen subsidie voor 'kunstbaarmoeder'

Een Eindhovens project voor het ontwikkelen van een eerste kunstbaarmoeder heeft een fikse subsidie gekregen. De Europese Unie investeert bijna drie miljoen euro.
Wetenschappers van de Eindhovense TU en gynaecoloog Guid Oei van het Maxima Medisch Centrum zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling. Tot nu toe was er alleen nog een eerste ontwerp tijdens de Dutch Design Week. Maar met de extra subsidie kan er een werkend prototype worden gemaakt.

Nabootsen
Met de kunstbaarmoeder wordt een echte baarmoeder zoveel mogelijk nagemaakt. Door de omstandigheden van een echte baarmoeder na te bootsen, zou de overlevingskans voor veel te vroeg geboren baby's flink kunnen worden verhoogd, denken de ontwikkelaars.

Natuurlijke omstandigheden

Een kunstbaarmoeder vervangt de couveuse en kunstmatige beademing. Dat is natuurlijker, omdat het de natuurlijke omstandigheden van een echte baarmoeder veel meer benadert. 'Het doel is om met een kunstbaarmoeder extreem vroeg geboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen', aldus Oei.

De overlevingskansen van heel vroeg geboren baby’s zijn klein. Ongeveer de helft overlijdt bij 24 weken zwangerschap. De kinderen die overleven, hebben vaak hun leven lang problemen aan de hersenen, longen en ogen.

advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen