Studio040 / Tim Vellinger

Milieudefensie kritisch op Brainport: 'Er is geen duurzaamheidsplan voor regio'

Er wordt in de hightech-regio Eindhoven veel bedacht voor een meer duurzame wereld, maar bestuurders binnen de Brainport hebben zelf geen werk gemaakt van een goed duurzaamheidsplan. Dat is de kritiek van Milieudefensie.

De milieuclub heeft de Stichting Brainport en Brainport Development daarom een brief gestuurd. Volgens de organisatie is het niet uit te leggen dat er geen duidelijk plan ligt. Ter vergelijking: andere economische regio's als die in Amsterdam of Rotterdam hebben wel zo'n agenda. Daarin worden afspraken gemaakt over onder meer afvalwater, warmte en energie. Milieudefensie eist er in de Brainport alsnog zo'n plan komt. 


Milieudefensie geeft als voorbeeld de dunne zonnepanalen die Solliance ontwikkelt op de High Tech Campus. Een mooie ontwikkeling, aldus de milieuorganisatie, maar 'Brainport heeft geen collectief plan voor de plaatsing ervan bij de eigen bedrijven'. Ook noemt de organisatie alle machines en producten die er in de regio worden gemaakt waarmee energie kan worden opgeslagen. 'Terwijl er in de regio geen ambities zijn om ze zelf bij industrieterreinen neer te zetten', schrijft de club.

Volgens Milieudefensie zou een helder plan al eind 2022 klaar kunnen liggen.

Laat je reactie achter