Migrantenstem in Eindhoven is linkser dan gemiddeld
Mensen met een migratieachtergrond in Eindhoven en Veldhoven stemmen linkser dan mensen zonder migratieachtergrond. GroenLinks, D66 en DENK zijn populair. Dat blijkt uit onderzoek van Studio040.
Eindhoven en Veldhoven zijn internationale hotspots voor onder andere studenten en kenniswerkers. In Eindhoven heeft maar liefst 37,5 procent van de inwoners een migratieachtergrond, in Veldhoven 20 procent. Hoewel velen van hen kiesgerechtigd zijn, richt verkiezingsretoriek zich vaker tégen dan óp hen.
Ondervertegenwoordiging en discriminatie
Mensen met een migratieachtergrond stemmen anders dan mensen zonder migratieachtergrond, blijkt uit het Nationaal Kiezersonderzoek. Zij voelen zich door de huidige politiek gediscrimineerd en ondervertegenwoordigd, en stemmen daarom voornamelijk op partijen die wél streven naar inclusieve politiek. Om tegengeluid te kunnen geven gaan mensen met een migratieachtergrond vaker naar de stembus dan stemgerechtigden die niet met discriminatie te maken hebben.
Ook in Eindhoven en Veldhoven stemmen inwoners met een migratieachtergrond anders, blijkt uit data van het CBS en de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In Eindhoven stemden ze vaker op GroenLinks, D66 en DENK. In Veldhoven deden PvdA en VVD het goed.
Jonge linkse studenten in het centrum
In het centrum, Oud-Woensel en Oud-Strijp wonen de meeste mensen met een westerse migratieachtergrond (Noord-Amerika, Europa, Japan), ongeveer één op de vijf inwoners. Progressieve partijen GroenLinks en D66 waren hier tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bovengemiddeld populair. De wijken hebben ook een relatief jonge bevolking. Jongeren denken progressiever over onder andere klimaat en immigratie dan ouderen, blijkt uit een onderzoek van Sjoerd van Heck, politicoloog bij onderzoeksbureau Ipsos.
Bovendien hebben de centrumwijken de meeste studentenhuizen en -appartementen van de stad. Veel van de westerse migranten zouden internationale studenten kunnen zijn, of jonge werkenden die na hun studie in Eindhoven zijn gebleven. Het is dus niet helemaal zeker of de populariteit van linkse partijen wordt bepaald door leeftijd, migratieachtergrond, of allebei.
DENK topscoorder bij niet-westerse migranten
Eindhovenaren met een niet-westerse migratieachtergrond stemmen weer anders dan hun stadsgenoten met een westerse migratieachtergrond. In wijken waar relatief veel niet-westerse migranten wonen, zijn middenpartijen populair. Voornamelijk DENK scoorde hier goed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Hoe meer niet-westerse migranten er in een wijk wonen, hoe vaker er op DENK werd gestemd.
In de wijk Erp wonen veel niet-westerse migranten (31 procent) en weinig westerse migranten (15 procent). Het gemiddelde inkomen is laag en relatief veel mensen voelen zich onveilig. In 2018 stemde in Erp ruim één op de tien inwoners op DENK. Gemiddeld kreeg de partij in Eindhoven slechts 3,5 procent van de stemmen.
ASML-stad Veldhoven
In buurgemeente Veldhoven wonen, ondanks de nabijheid van multinational ASML, bijna twee keer zo weinig mensen met een migratieachtergrond als in Eindhoven. In Cobbeek en in het centrum wonen de meeste Veldhovenaren met een migratieachtergrond, zo’n 27 procent. In Zandoerle is dit aandeel het kleinst, ruim 8 procent.
De VVD is de grootste partij met ongeveer een kwart van de stemmen in 2018. In de wijk Veldhoven, de thuishaven van multinational ASML, ging zelfs ruim 35 procent van de stemmen naar de VVD. In deze buurt wonen veel westerse migranten. In de gemeente Veldhoven stemden inwoners met een westerse migratieachtergrond vergelijkbaar met inwoners zonder migratieachtergrond. Veldhovenaren met een niet-westerse migratieachtergrond stemden juist vaker op de PvdA.
Laat je reactie achter