Middeleeuwse muur ontdekt in Eindhovense kloosterkerk
Bij renovatiewerkzaamheden aan het Eindhovense kloostercomplex Mariënhage is een middeleeuwse muur gevonden.
De muur was lange tijd niet te zien, omdat er ruim een eeuw geleden een andere muur tegenaan was gezet. Zondag is de muur te zien tijdens Open Monumentendag.
Renovatie
De renovatie wordt uitgevoerd in opdracht van Coöperatie DELA, eigenaar van Mariënhage. Op deze plek in de binnenstad bouwt het uitvaartbedrijf een voormalige klooster, kerk en oude Augustinianum om tot congreshotel, restaurant en twee ceremoniehuizen, waar gerouwd en getrouwd kan worden. De werkzaamheden zijn op dit moment in volle gang.
Culturele historie
De ontdekking van de muur is geen verrassing. 'Het restant van de kerkmuur maakt de rijke historie van het gebied tastbaar. We realiseren ons dat dit restant een belangrijk onderdeel is van de culturele historie van Eindhoven. We gaan ervoor zorgen dat de muur ook in de toekomst zichtbaar blijft voor het publiek. De kloosterkerkmuur is meteen in ons ontwerp opgenomen en is na de verbouwing te zien in een gang van het hotel', licht DELA-directieur Edzo Doeve toe.
Stadsarcheoloog Nico Arts heeft de geschiedenis van het gebied Mariënhage onderzocht. Volgens hem is de vondst belangrijk omdat er in Eindhoven maar weinig historisch erfgoed bewaard is gebleven. Arts: 'De muur is het restant van een kerk die bij het klooster hoorde dat kort na 1420 door de kanunniken van de orde van Sint Augustinus werd gebouwd. In de Tachtigjarig Oorlog werd in de strijd tegen de Spanjaarden het hele complex in brand gestoken. De kloosterlingen vluchtten en keerden in 1629 weer terug. Het klooster werd opnieuw opgebouwd maar de kerk bleef een ruïne. Deze ruïne is pas in de negentiende eeuw grotendeels afgebroken, omdat er op die plek een magazijn voor de textielfabriek werd gebouwd.'
Laat je reactie achter