Larissa Gomes Meyer

Metaalsector staakt voor de vijfde keer

In een stoet van Veldhoven, vlak achter de ASML-fabriek, naar de staakstraat bij het Parktheater in Eindhoven. Voor de vijfde keer staken de medewerkers voor een betere CAO in de metalelektro.

De eerste staking die de vakbonden organiseerden was eind januari. De onderhandelingen over een betere CAO zitten nog muurvast en dus gaan de werknemers van de metaalsector gewoon door. 

Net als twee jaar geleden lijkt deze cao een kwestie van lange adem te zijn, meent CNV-bestuurder Robert Wonnink. “Werkgeverskoepel FME heeft kennelijk geen haast met het afspreken van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Maar omdat dit nu al de zoveelste keer is dat er gestaakt wordt binnen deze Eindhovense ondernemingen zou het zo maar kunnen dat de FME vanuit het Eindhovense eerdaags een oproep krijgt om eens in beweging te komen.”

Eisen
De vakbonden laten weten voor de werknemers minimaal 4 tot 5 procent loonsverhoging willen in een jaar tijd. De werkgevers willen niet verder gaan dan 2,25 procent loonsverhoging in twee jaar tijd, zo laten de vakbonden weten.

Daarnaast willen zij vooral betere arbeidsvoorwaarden voor mensen met een lichamelijk zwaar beroep. Bijvoorbeeld door eerder met pensioen te kunnen.  Ook willen de bonden dat flexcontracten na zes maanden worden omgezet in een vast contract en dat werknemers vrij krijgen op bevrijdingsdag.

Laat je reactie achter