Met Koert mee op tijdreis in het Evoluon

Het Evoluon staat leeg, maar achter de schermen is kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort bezig met grootse plannen. Hij wil het iconische gebouw zo snel mogelijk weer openstellen voor publiek.

Op de parkeerplaats voor het Evoluon hangt een bijzondere sfeer. Vanwege corona hebben de dansclubjes buiten les in plaats van binnen. Muziek, streetdance en dan die betonnen UFO op de achtergrond: het zou zo een videoclip kunnen zijn. In die setting ontmoeten we Koert van Mensvoort, de man die achter de schermen druk bezig is met plannen voor een nieuwe invulling van het Evoluon. Hij is opgegroeid in Veldhoven en is al zijn hele leven dol op dit gebouw.

Tekst gaat verder onder de video

"Moet je nou eens kijken", roept hij. "Fantastische architectuur, visionair voor die tijd. Als je in Dubai, China of Zuid-Amerika woont en je ziet dit gebouw, dan denk je: daar wil ik in." Van Mensvoort is gefascineerd door de evolutie van de techniek. Zijn stichting Next Nature Network bedacht een kookboek voor kweekvlees en een uitzendbureau voor robots. Nu werkt hij aan een plan voor het Evoluon - in opdracht van de eigenaars.

Bij de ingang van het gebouw staat hij even stil bij de betonnen letters die samen het woord evoluon vormen. "Die naam! Dat je in 1966 bedenkt: ik ga iets doen met toekomst en techniek, en ik noem het Evoluon. Als je denkt Evoluon dan denk je evolutie, biologie, natuur... en dus geen technologie. Maar we leven nu in een tijd dat technologie onze next nature wordt. Technologie is niet het tegenovergestelde van de natuur, maar het transformeert de natuur."

Dat wil Koert laten zien in het nieuwe Evoluon. En het liefst zo snel mogelijk. Hij hoopt in 2021 al de eerste bezoekers te kunnen toelaten in het gebouw - als iedereen het met zijn plannen eens is. "Ik wil een soort tijdreis maken. Mensen gaan dan in kleine groepjes het gebouwinen dan ervaren ze via een Virtual Reality experience de toekomst. Dan schiet je heel ver vooruit, zelfs tot na het moment dat de zon is opgebrand..."

Zijn plannen zijn onlangs goedgekeurd door een commissie die advies geeft aan de Raad van Cultuur. Al hangt daar niet direct een bedrag aan. Dat de plannen van de organisatie Complex - voor een design museum in het Evoluon - negatief zijn beoordeeld door eveneens een commissie van de Raad van Cultuur, hoeft niks te betekenen voor het Evoluon, denkt Koert. Sowieso benadrukt hij dat zijn stichting Next Nature Network volop in beraad is met Complex om alsnog te bekijken hoe ze kunnen samenwerken aan een future lab of design- en techniekmuseum. "En mocht het toch zo ver komen dat men er toch voor kiest om zoiets in een historisch pand in Amsterdam te vestigen  - iets wat ik me niet kan voorstellen - dan zijn er nog genoeg andere paden om het Evoluon open te stellen voor publiek."

Eind juni wordt een eerste versie van Koerts plannen bij de eigenaren van het Evoluon ingeleverd.

Laat je reactie achter