Illustratie van het coronavirus Pixabay

Mensen met corona moeten zelf contacten informeren

De GGD Brabant-Zuidoost kan geen bron- en contactonderzoek meer doen. Mensen die besmet zijn met het coronavirus moeten zelf hun contacten informeren.

Dat zegt burgemeester John Jorritsma dinsdagmiddag tijdens een vragenuur over de coronacrisis. “De capaciteit van de GGD wordt op dit moment 150 procent ingezet op het testen van personen. Er is sprake van een forse toename van het aantal besmettingen. Het is niet te doen om clusters van besmettingen te identificeren”, zegt de burgemeester.

Eigen verantwoordelijkheid

Voor het bron- en contactonderzoek, moet alle informatie over mogelijke besmettingsbronnen binnen tien dagen in beeld zijn en actie ondernomen worden. “In Nederland meldt een persoon met klachten zich voor een test”, vertelt Jorritsma.

“Het proces duurt meestal langer dan tien dagen”, vertelt Jorritsma. “Het is de verantwoordelijkheid van de persoon zelf om zijn of haar omgeving te informeren dat hij of zij positief is getest. De GGD zet op dit moment niet in op een uitgebreid bron- en contactonderzoek.”

Sneltesten

De burgemeester is niet overtuigd van sneltesten, waarmee de uitslag sneller bekend is. “In de volksmond wordt gedacht dat het heel eenvoudig en snel gaat. Maar een laborant kan normaal gesproken ongeveer zeshonderd gewone testen per dag verwerken, met sneltesten zijn dat er maar zestig”, zegt de burgemeester.

“Daarnaast is de administratie voor beide testen hetzelfde. Ook is het effect van sneltesten nog niet 100% aangetoond. Daarom moet na een sneltest ook een normale test gebeuren. We zijn nog niet helemaal up and running met een manier van sneltesten die betrouwbaar is, maar er wordt volop aan gewerkt”, aldus Jorritsma.

Laat je reactie achter