Dierenambulance Eindhoven overspoeld met meldingen over jonge vogels
Zoals elk jaar komen in mei de vogeleieren uit en dat betekent ook dit jaar per direct roodgloeiende lijnen bij de dierenambulance, meldt woordvoerder Pascale Attema. Echter zijn deze vaak onnodig. "Mensen snappen niet dat jonge vogels 'het vogel zijn' nog moeten leren"
"Ze beseffen zich vaak niet dat oprapen en vervoeren naar een opvang in veel gevallen niet het beste is voor jonge vogels", vertelt Attema namens Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven (ROZE). Ze kan zich wel wat voorstellen bij de gedachtegang. "Jonge vogels zien er altijd wat onbeholpen uit met kale plekjes en losse veren. Mensen zien zo'n jong beestje op de grond en hun eerste – goed bedoelde - reactie is: 'Dit vogeltje heeft hulp nodig!'"
"Het is volkomen normaal"
Schijn bedriegt, aldus Attema. "Veel vogels beginnen hun leven buiten het nest op de grond. Hier worden ze nog een aantal dagen in de gaten gehouden en gevoerd door hun ouders. In deze hele kwetsbare, maar tevens cruciale, periode leren ze hoe ze ‘vogel’ moeten zijn. Ze zijn gewoon jong, kunnen niet vliegen en zijn niet volgroeid. Het is volkomen normaal." De vogeltjes missen hierdoor de allerbelangrijkste lessen uit hun jonge leven, geeft ze aan. "Ook kunnen ze door de stress van het hanteren en vervoeren en opgesloten zitten zelfs overlijden."
Ergens ziet de woordvoerder er ook een positieve kant aan de situatie. "Het is wel een teken van dierenliefde. We worden liever te vaak gebeld dan te weinig."
Someren
De vogeltjes blijven 24 uur bij ROZE en worden vervolgens overgeplaatst naar het Vogelasiel in Someren, een overkoepelende instantie voor Oost-Brabant. Beheerder Pety Peerlings noemt de situatie 'altijd wikken en wegen'. "Ook wij worden platgebeld. Het is aan de ene kant terecht, maar de onnodige telefoontjes leveren wel héél veel werk op. Hulp is fijn, maar het hoeft niet altijd. Laat de natuur maar hun gang gaan. Zeker met ons bijkomende personeelstekort."
In totaal zouden er ruim honderd vogels ondergebracht zitten bij het Vogelasiel in Someren.
Wanneer wel bellen?
Bel dus niet té snel de dierenambulance of het vogelopvangcentrum, is het devies. Om te bepalen of het vogeltje wel of niet naar een opvang moet, staat er op de website van ROZ Eindhoven een stroomdiagram van Dierenlot.
Laat je reactie achter