advertentie Banner Siteli

Een fotonica chip Smart Photonics

Mega-investering om Smart Photonics in Nederland te houden

De investering van 35 miljoen euro in fotonicachip producent Smart Photonics is gedaan om het bedrijf uit buitenlandse handen te houden.

Dat schrijft Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, in een brief aan de Tweede Kamer. Keijzers kreeg er vorig jaar lucht van dat het bedrijf op zoek was naar investeerders om de productiecapaciteiten van wafers te kunnen vergroten. Op die manier wilde het bedrijf de technologie voor geïntegreerde fotonicachips, te versnellen. Op die manier wilde het bedrijf zijn positie als wereldwijde leverancier van de chips, verstevigen.

Tekst gaat door onder de video over het belang van deze investering

Keijzer schrijft dat er investeerders waren uit andere landen die diep in de buidel wilde tasten. Daarom heeft het ministerie van Economische zaken 20 miljoen euro als lening beschikbaar gesteld voor de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). BOM investeert het geld op haar beurt in het high-tech bedrijf.

Meer dan de helft
Met die twintig miljoen neemt het rijk meer dan de helft van de totale investering voor haar rekening, waar ook nog een aantal private en publiek-private partijen aan mee doen.

Ecosysteem
Verder schrijft de staatssecretaris in de brief dat Smart Photonics over kennis beschikt die is opgebouwd uit dertig jaar fundamenteel en toegepast onderzoek van de TU/e. Daarnaast is volgens Keijzer de rol van het bedrijf cruciaal in het Noord-Brabantse high-tech ecosysteem. Vooral de rol van de chipmaker als partner en toeleveranciers voor fotonica start-ups uit de Brainport-regio is belangrijk.

'Nieuwe generatie toepassingen'
"Ik zie dat fotonica in toenemende mate een belangrijke rol gaat spelen in de ontwikkeling van nieuwe en efficiëntere applicaties die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen. De technologie van Smart Photonics helpt Nederlandse bedrijven om chips te ontwikkelen voor een nieuwe generatie toepassingen op het gebied van communicatie en precieze sensoren in telecom, medische apparatuur en gezondheidszorg, vervoer en industriële processen", sluit de staatssecretaris af.  

Laat je reactie achter