Meerhoven steeds internationaler: 'Wel gezellig'
Er wonen steeds meer expats in Meerhoven.
In de plaatselijke supermarkt wordt steeds vaker Engels gesproken en de internationaal ogende bewoners komen meer en meer voor in het straatbeeld. Dat merken de authentieke buurtbewoners.
Gekleurde wijk
Een rondje door de buurt leert dat bewoners het 'wel gezellig' vinden, zo'n gekleurde wijk. Ook de expats vinden Meerhoven een fijn gebied om te wonen. Het vliegveld is dichtbij, de verbindingen met het centrum zijn goed en de huizen zijn relatief nieuw en behoeven weinig onderhoud.
Vooral door de groeiende regionale economie en de goed presenterende hightech-bedrijven in de regio neemt het aantal internationals of expats in de stad toe. En in onder meer de wijk Meerhoven wordt dat gevoeld. Veel internationals komen hier met een gezin, en zijn daarom op zoek naar een kindvriendelijke woonplek. ‘Ze komen uit alle windstreken, zoals India, China, Korea, Spanje en Frankrijk. Een derde van de inwoners in Meerhoven is inmiddels international’, zegt Congli Dong van het Meerhoven Internationals Platform. Het platform helpt de buitenlandse bewoners op weg, en probeert hun integratie te bevorderen.
Ook makelaar Jac Janssen en Ruben Trieling van bewonersvereniging Grasrijk bevestigen de versnelde toestroom. ‘Zeker driekwart van de woningen die vrijkomt in Meerhoven gaat naar expats’, zegt Janssen. Trieling: ‘De huizen gaan als warme broodjes over de toonbank, en zijn vaak binnen een week verkocht. Het merendeel gaat naar internationals. Je kunt je afvragen of dat een goede ontwikkeling is. De huizen worden minder betaalbaar’.
Naast betaalbaarheid van de koopwoningen rijzen er ook vragen over hoe de nieuwe bewoners integreren in de wijk. Want internationals spreken vaak nog gebrekkig Nederlands. Verder hebben ze een drukke baan en gezinsleven, waardoor er niet altijd is om energie te steken in buurtactiviteiten of op de koffie te gaan bij buurtbewoners. ‘Ze zijn wat teruggetrokken, dat klopt. Maar we proberen met het Meerhoven Internationals Platform om het sociale contact tussen Nederlanders en de expats te bevorderen’, aldus Trieling.
Dong geeft aan dat het soms best een uitdaging is om die integratie te verbeteren. ‘De internationals zijn vaak hoog opgeleid en hebben hier een goede baan. Ook hebben ze het druk met hun gezin. Dan blijft er dus weinig tijd over. En de taal is soms ook een barrière’. Het platform waarvoor ze zich inzet, organiseert daarom ook cursussen Nederlands. Verder worden er volgens Dong steeds vaker activiteiten georganiseerd waar autochtonen en internationals samenwerken.
Laat je reactie achter