Meer ruimte op Eindhoven Airport voor reizigers van buiten Europa
Eindhoven Airport krijgt bij de uitbreiding van de terminal meer ruimte om mensen van buiten Europa te helpen. Voor die uitbreiding is wel geld nodig. De luchthaven sluit daarom - met een kleine slag om de arm - een lening van 55 miljoen euro af bij de provincie.
Het gehele investeringsprogramma voor de luchthaven bevat zo’n 170 miljoen euro. De luchthaven kan aanspraak maken van een flexibele lening van 75 miljoen euro van marktpartijen. Maar voor een langlopende lening lopen die partijen niet warm. 55 miljoen euro moet daarom van provincie Noord-Brabant komen.
Die lening heeft een looptijd van twintig jaar – iets dat met de huidige tarieven de provincie zo’n 17 miljoen euro aan rente-inkomsten oplevert. De overige 40 miljoen van het investeringsprogramma verwacht de luchthaven zelf te kunnen inleggen.
‘Aantrekkelijke regio’
De uitbreiding van de terminal is nodig om het huidige aantal passagiers op een meer comfortabele wijze te kunnen laten reizen. Daarvoor is de huidige terminal te klein. Daarom moet de terminal groeien van 26.000 vierkante meter naar 36.000 vierkante meter. Een goede luchthaven draagt bovendien bij aan de aantrekkelijkheid van de regio als gebied om te wonen, werken en ondernemen, zo meent provincie Noord-Brabant.
Daarbij moet er meer ruimte komen voor reizigers van buiten de Schengenzone – het gebied in Europa waarbinnen er vrij verkeer van personen mogelijk is en er – normaal gesproken – geen grenscontroles zijn.
Registratie
Die niet-Schengen-reizigers moeten worden gecontroleerd met een nieuw systeem. Geen in- en uitreisstempels meer, maar een registratie die meer tijd en ruimte in beslag moet nemen.
Interncontinentaal
Dat betekent overigens niet dat Eindhoven Airport verwacht meer niet-Schengen-reizigers te verwelkomen. Er zijn geen plannen om bijvoorbeeld intercontinentale vluchten te gaan aanbieden vanaf de luchthaven. Plannen uit 2017, om op Curaçao, Aruba of Bonaire te gaan vliegen, worden dus niet uit de koelkast gehaald.
De luchthaven zit immers al aan het aantal vliegbewegingen per jaar. Vluchten richting de VS, India en China, waar volgens de luchthaven vanuit de expat-gemeenschap best vraag naar is, komen er ondanks de uitbreiding evenmin.
Laat je reactie achter