advertentie Banner Siteli

Rendac

Meer legionellabesmettingen door Rendac in Son volgens RIVM

Er zijn vijf keer zoveel mensen besmet met de legionellabacterie door de waterzuivering van destructiebedrijf Rendac in Son en Breugel, dan eerst door het RIVM werd gedacht.

Uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat bij 45 van de 100.000 omwonenden legionellabesmettingen zijn voorgevallen tussen 2013 en 2018. Dat is aanzienlijk meer dan de acht besmettingen die eerst werden gevonden. Er is ook één sterfgeval toegeschreven aan de legionellabacterie.

Er is gemeten in een straal van drie kilometer rond Rendac. De 45 besmettingen onder 100.000 mensen is zes keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Het gaat om 'vermoedelijke besmettingen' omdat niet alle mensen die klachten hadden onderzocht zijn op legionella. Daardoor is het exacte aantal niet meer te achterhalen.

Wijde verspreiding
De ziektegevallen werden geregistreerd in Eindhoven, Best, Nuenen, Sint-Oedenrode en Son en Breugel zelf. Allemaal in een straal van drie kilometer rond Rendac. Ook een straal van zes kilometer rond het destructiebedrijf was het aantal legionellabesmettingen drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Al kan niet met zekerheid gezegd worden dat dit te wijten is aan waterzuivering in Son.

De legionellabacterie kon zich in een straal van zes kilometer rond Rendac verspreiden door de lucht via waterdruppels. Hetzelfde gebeurde ook bij vleesverwerker Vion in Boxtel. Beide waterzuiveringsinstallaties zijn meteen na de vondst van de legionellabacterie afgedicht.

Veteranenziekte
De legionellabacterie veroorzaakt vooral problemen bij mensen van boven de 65 jaar met een kwetsbare gezondheid. De zogeheten veteranenziekte lijkt op een longontsteking.

Ernstige gevallen gaan naar het ziekenhuis waar de bacterie snel wordt geconstateerd. Als de verschijnselen meevallen, is een antibioticakuurtje vaak voldoende, maar wordt de legionellabacterie niet vastgesteld.

Laat je reactie achter