Tinder en social media moeten jongeren naar stembus lokken
Een soort Tinder en veel social media. Het zijn manieren die in Eindhoven worden ingezet om jongeren naar de stembus te krijgen, volgende maand tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Studio040 sprak enkele initiatiefnemers.
Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat slechts vier op de tien jongeren geïnteresseerd zijn in de politiek. En minder dan de helft van de jongeren van 18 tot 25 jaar brengt zijn stem uit tijdens de lokale verkiezingen. Het is dus best lastig om juist die doelgroep naar het stemhokje te lokken.
Om de betrokkenheid van de jongeren in de politiek toe te laten nemen, hebben verschillende Eindhovenaren bijzondere manieren gevonden. Eén van hen is de 23-jarige Lotte Meerhoff, kandidaat-raadslid bij GroenLinks Eindhoven.
Zij probeert dat op een eigentijdse manier; via social media: ''Omdat jongeren zo belangrijk voor de verkiezingen en de politiek zijn, moeten we hen zien bereiken. Ik probeer dat vooral via social media door begrijpelijke en leuke filmpjes te maken. Ook doen we dat door gesprekken te starten bij verschillende scholen waaronder de TU en het Summa College.''
Voorkeur voor GroenLinks of niet, Lotte vindt het belangrijk dat jongeren over een maand hun stem uit gaan brengen: ''Voor ons zijn jongeren misschien wel de belangrijkste doelgroep, onze partij legt de focus veel op de toekomst. En al ligt je voorkeur niet op onze partij, zou ik het alsnog aanraden om je goed te verdiepen en te gaan stemmen. ''
Politieke Tinder
Er zijn ook andere originele manieren om jongeren aan het stemmen te krijgen. Studenten aan de Fontys in Eindhoven maakten een website waar je op politiek gebied kan 'tinderen'.
Samen met twee bedrijven zijn er 13.000 kamerdocumenten verzameld, waaronder moties en amendementen. De bezoeker van de website krijgen dan moties voorgeschoteld; deze kunnen ze goedkeuren (groen) of afkeuren (rood). Aan de hand van de resultaten kun je zien welke partij hetzelfde stemgedrag vertoont als jijzelf. Op deze manieren kan zowel jong als oud op een originele manier achter hun voorkeur komen.
Eindhovens probleem
Niet alleen de jongeren hebben een lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden kwam slechts 46 procent van de stemgerechtigden stemmen. Dit jaar probeert gemeente Eindhoven op verschillende manieren een zo groot mogelijk publiek te bereiken.
Laat je reactie achter