Studio040 - Alain Heeren

Meer dan 60 relschoppers opgepakt: ‘Ze krijgen forse straffen’

De politie heeft inmiddels meer dan zestig relschoppers opgepakt na de ongeregeldheden in de Eindhovense binnenstad. Het Openbaar Ministerie laat weten dat de verwachten kunnen rekenen op forse straffen.

“Deze groep was alleen maar uit op rellen. Dit heeft niets meer te maken met het uiten van je mening, maar dit is gewoon crimineel gedrag. Wij proberen zoveel mogelijk zaken op korte termijn af te handelen”, laat Janine Kramer van het Openbaar Ministerie weten. 

De verdachten worden opgepakt voor openlijke geweldpleging. Volgens de politie waren er veel meer relschoppers dan  het aantal aanhoudingen. Er worden meer arrestaties verwacht. “Wij waren goed voorbereid en onder meer dankzij duidelijk beeldmateriaal hebben wij zicht op veel relschoppers. Wij gaan maximaal gebruik maken van deze camerabeelden”, zo laat de Eindhovense politiechef Peter van Pelt weten.

De politie wist vooraf al dat meerdere groepen uit waren op een confrontatie met de politie, handhavers en hulpverleners. Op basis van die informatie werd besloten om de Eindhovense binnenstad zondagochtend aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied en werd er extra politie ingezet. Ook werd er preventief gefouilleerd. Eerder deze week werd een aangekondigde demonstratie al verboden.

Er zijn  geen agenten gewond geraakt. Het is niet duidelijk of er onder de relschoppers of burgers gewonden zijn gevallen. 

Laat je reactie achter