Eindhoven: meer boa's en zero-tolerance voor 'corona parties'

Eindhoven gaat meer boa's inzetten. De extra handhavers moeten erop toezien dat mensen op straat de afstandsregel van anderhalve meter opvolgen. De landelijke regel moet verspreiding van het coronavirus tegengaan.
 “We gaan ervan uit dat inwoners hun gezonde verstand gebruiken”, zegt Marcel Oosterveer, wethouder van Financiën en Bedrijfsvoering tijdens een speciale persconferentie over extra Eindhovense corona-maatregelen. “Op het moment hebben we 65 boa's. Maar we zouden er veel mee in willen zetten. Zodat ze samen door de stad kunnen lopen met de politie. Het is een keten van politie en boa’s , dat die anderhalve meter gehandhaafd wordt. Het is vooral gericht op de openbare ruimte. U kunt erop vertrouwen dat u veilig de deur uit kunt”, aldus Oosterveer.
Het beleid dat de boa's moeten aanhouden bij het handhaven van de anderhalve meter-norm is ook duidelijk: “Handhaving moet proportioneel zijn”, zegt burgemeester John Jorritsma. “Dat kan betekenen dat proces-verbalen oplopen tot 400 euro voor particulieren en 4000 euro voor niet-particulieren. Ik onderscheid drie categorieën”, zegt Jorritsma. “85 procent die mee werkt en zich aan de maatregelen houdt. Voor hen, chapeau. Een kleine groep die wel wil maar zich vergist. Bijvoorbeeld jongeren die op een trapveldje bij elkaar komen en die denken ‘ik hou me niet aan die anderhalve meter’, die spreken we aan, en proberen te corrigeren”, zegt Jorritsma. "En ik hoop dat iedereen elkaar wil aanspreken."

“De derde categorie is een kleine groep hard-liners die, om het zo te zeggen, schijt aan iedereen heeft en die ‘corona parties’ blijft organiseren. Die krijgen een zero-tolerance aanpak.”, aldus Jorritsma.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen