advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Meer bedrijven op Automotive Campus, maar: "We zeggen niet tegen iedereen 'ja'"

De Automotive Campus in Helmond groeit. Het afgelopen anderhalf jaar steeg het aantal bedrijven van vijftig naar 65.

Daarmee wordt het terrein waar het vervoer van de toekomst centraal staat een steeds belangrijkere schakel in de Brainport-regio. Steeds meer bedrijven die zich richten op mobiliteit vestigen er. 'Dat komt doordat we heel goed weten wat we willen en dat ook uitdragen', vertelt directeur Lex Boon die trots is op de groei. Hij benadrukt wel direct dat hij op deze weg verder wil en dat er uitdagingen liggen.

Drie peilers
Voordat er een nieuw kantoor of schoolgebouw op de campus staat, zijn er vaak jaren verstreken. Er moeten veel zaadjes geplant worden, maar inmiddels is het oogsten ook begonnen. De directie van de Automotive Campus zet heel bewust in op drie peilers. Smart mobility, dat zijn grof gezegd: zelfrijdende auto's. Milieuvriendelijke vervoer. En tot slot educatie. Met zo'n vijfhonderd studenten van Fontys, TU/e en Summa speelt onderwijs een grote rol. Daarmee onderscheidt de Automotive Campus zich ook van bijvoorbeeld de grotere, Eindhovense High Tech Campus waar enkel bedrijven de klok slaan.

XYZ Dynamics
Eén van de bedrijven die profiteert en zelf deels zorgt voor de groei van het mobiliteitsterrein in Helmond is XYZ Dynamics van Alex Pap. Zijn bedrijf maakt assen voor grotere voertuigen. Die assen maken bijvoorbeeld een dieselbusje in één klap hybride. Dat is nuttig, want steeds meer steden gebruiken milieuzones om dieselvoertuigen te weren. Een eigenaar van zo'n dieselbus hoeft dan niet meteen een nieuw elektrisch voertuig te kopen, maar is met een as van Alex een stuk goedkoper uit. Zo speelt hij in op de innovatieve markt van de mobiliteit.

Spike
Dat geldt ook voor de TU/e-start-up Spike, gespecialiseerd in accu's en batterijen voor alle denkbare voertuigen. 'We hebben hier op de campus al meerdere klanten opgedaan. Tegelijkertijd helpen wij de campus met onze kennis over batterijen. Zo voegen we wat toe aan elkaar', vertelt Jeroen Bleker van de start-up.

Supermarkt niet welkom
De bedrijven profiteren van de groei van de campus de afgelopen twee jaar. Daarin is op de campus heel bewust een keuze gemaakt voor welke bedrijven er wel en niet welkom zijn. Ze moeten aansluiten bij de drie peilers die op de Automotive Campus belangrijk worden gevonden. 'We hebben hier geen behoefte aan een supermarktketen waar Helmond Brandevoort boodschappen komt doen', zegt Lex Boon met een lach.

De komende jaren wordt er verder gebouwd aan het terrein. Electronicafabrikant Delta Electronics krijgt er een nieuw kantoor en er komt nieuwbouw voor het Summa College.

Laat je reactie achter