Marktkooplui balen van eenrichtingsverkeer

Het sinds 8 mei ingelaste eenrichtingsgebod op de Demer tijdens de drukke markturen, heeft veel potentiële klanten van die markt verjaagd en de drukte alleen maar verspreid. Dat stelt althans een aantal marktkooplui, die van het gebod af willen. Het ziet er niet naar uit dat ze hun zin krijgen.

De gemeente voerde de maatregel in om de verwachte drukte op de Demer op marktdagen in te dammen. Die straat moet op dinsdagen een paar meter loopruimte inleveren voor de marktkramen, wat passeren op anderhalve meter lastiger maakt. Winkelend publiek dat vanaf het 18 Septemberplein komt, kan de Demer gewoon inlopen. Wie de Demer vanuit zuidelijke richting wil inlopen, wordt de toegang ter hoogte van de Vrijstraat ontzegd door een team ‘city hosts’. Het publiek wordt verzocht via de Hermanus Boexstraat om te lopen.

Omwegen slibben dicht
Of het gebod daadwerkelijk tot een forse terugloop van klanten heeft geleid, kon Studio040 dinsdagmiddag niet vaststellen. Wel viel op dat juist de omwegen dicht dreigden te slibben met omgeleid publiek en ter hoogte van de Markt en de McDonalds voor extra drukte zorgden. Iets waar ook marktkoopman Paul Bol naar verwees. “Iedereen die hier komt, kan zien dat dit niet werkt, zo. Wat dan wel? Gewoon dat besluit terugdraaien en het publiek netjes aan twee kanten van de marktkramen leiden. Dat kan daar heel veilig.”

Ook raadslid Ruud van Acquoij (50PLUS) wil dat de wethouder nog eens goed kijkt naar de situatie. “Ze zal tot de conclusie komen dat we hier wat te ver zijn doorgeschoten in goede bedoelingen en de ondernemers er vooral mee schaden. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Iedereen die hier komt kijken, kan zien dat dit niet werkt, zo

• Paul Bol, marktkoopman

Terugdraaien onwaarschijnlijk
Maar bij de gemeente blijven ze vooralsnog overtuigd van het nut van het gebod. Bovendien is het besluit in overleg met zowel het ondernemersplatform van de binnenstad (SDBE) genomen. “Dat niet iedereen gelukkig is met de situatie, begrijpen we. Maar in dit stadium van de pandemie, moeten we deze maatregel nog een paar dinsdagen aanhouden. In het belang van de gezondheid van iedereen.” 

Laat je reactie achter