Studio040 / Tim Vellinger

Marjan richt eigen sportclub op: "Nu kunnen we aangepast sporten in de middag"

Aangepast sporten is voor veel mensen een dure hobby als je niet meer in revalidatie zit. Daarbij komt dat de sessies alleen ’s avonds zijn.

Door een complicatie tijdens een heupoperatie is Marjan van Deursen rolstoel afhankelijk geworden. Zij vond het moeilijk om energie over te houden om te sporten aan het einde van de dag. “Ik ging op zoek naar aangepast sporten in de middag, maar dat was er niet. Niet in Eindhoven en niet in de omgeving”, begint de initiatiefneemster. “Toch wil ik wel gewoon lekker bezig zijn.” Dus Marjan richtte haar eigen clubje op: High5Low5.

We willen juist laten zien dat dit hokje echt te doorbreken valt.

• Silvana Vinciguerra, trainster

Marjan wilde veel liever overdag sporten. Het clubje houdt het dan ook niet bij één sport. Er wordt getennist, circuitjes gedaan, gebasketbald, trefbal en allerlei andere spelvormen. Het belangrijkste voor hen is om samen met plezier in beweging te zijn. Dit doen zij elke vrijdagmiddag. Het uitgangspunt is dat je samen speelt. Ieder op zijn eigen niveau. Er hangt een sfeer van gezellige competitie, waarin ook op elkaar wordt gelet.

“Ik denk dat voor veel mensen met een lichamelijke beperking de gratis sportclub een uitkomst kan zijn”, zegt trainster Silvana Vinciguerra. “Veel mensen denken dat deze mensen niks kunnen omdat ze in een rolstoel zitten. Ze worden in een spreekwoordelijk hokje geplaatst. We willen juist laten zien dat dit hokje echt te doorbreken valt.”
 
“Individueel fitnessen werkt niet motiverend”, laat Diana Baert weten. Baert neemt ook deel aan de club en is inmiddels een goede vriendin van Van Deursen geworden. “Bij de fysiotherapie krijg je alleen statisch oefeningen, die kan je bijna hersenloos doen. Voor onze gezondheid is het wel zeer belangrijk dat wij voldoende blijven bewegen om fit te blijven. Het mooie hier is dat je in een team beweegt. Je daagt elkaar echt uit. En vooral het contact met elkaar is belangrijk.”

Laat je reactie achter