Marathon Eindhoven

Marathonkoorts neemt Eindhoven langzaam in bezit

De organisatie van de Eindhoven Marathon telt haar zegeningen: het evenement gaat door, onder prima omstandigheden die de deelnemers mogelijk aan een toptijd gaan helpen. Ook de deelnemers kunnen niet wachten op het startschot komend weekend.

Met alle onzekerheid over het wel of niet doorgaan van de marathon, konden de deelnemers zelf weinig. Wil je goed voorbereid aan de start staan, dan heeft het weinig zin de training pas na het definitieve besluit op te pakken. Deelneemster Lieke van Daele: "Als ie niet was doorgegaan, was ik 'm toch wel gaan lopen, hoor. Dan maar zonder publiek."  Trainer Ton van Hoesel van Eindhoven Atletiek bereidt al maandenlang een groep van zo'n twintig atleten voor op de naderende marathon: "Wil je zo'n afstand een beetje fatsoenlijk uitlopen, dan moet je toch zeker vijf maanden eerder met trainen beginnen. Zeker twee keer per week, maar wil je ook nog een goede tijd lopen, dan zeker vijf keer." 

Van Hoesels werk zit er inmiddels op; het woord is nu aan zijn pupillen. Zoals Janneke Bouten uit Waalre, die een halve marathon gaat lopen. "Ik weet dat ik het kan. Op mijn vijftiende heb ik al eens 1 uur 45 gelopen. Daar zou ik dit jaar ook wel voor tekenen, want ik kom niet helemaal optimaal aan de start door wat blessureleed. Het gaat ook afzien worden. Maar dat moet ook wel. Anders heb ik iets niet goed gedaan, denk ik." Ook clubgenote Lieke van Daele is er klaar voor, in haar geval een hele marathon. "Mijn eerste, dus het zal een groot avontuur worden. 3 en een half uur is mijn richttijd, dat moet te doen zijn. Het laatste stuk zal wel afzien worden. Maar dan staat er zoveel volk langs de kant. Die schreeuwen me er wel doorheen." 

Voor trainer Van Hoesel zit het belangrijkste werk erop. Hij zoekt komend weekend een strategische plek op, wat verderop in het parcours, waar ie de ruimte heeft om nog wat zinnige dingen te roepen. "Ik ben niet van 'hup-hup'. Daar had ik zelf vroeger ook niets aan. Nee, ik let vooral op hun houding en de looptechniek. Valt me daar iets aan op dat beter kan, dan kan ik dat hopelijk nog meegeven. Maar ze moeten het uiteindelijk zélf doen. 

Laat je reactie achter