Studio040

Marathon ziet flinke groei hardlopers

Bij de start van de Eindhovense marathon verschijnen komend weekend veel meer hardlopers.

Vorig jaar namen er een kleine 22.000 lopers deel. Nu staat de teller, drie dagen voor het evenement, op ruim 22.500. "En dat aantal inschrijvingen loopt nog op verwachten we, met duizend of 1500 deelnemers", zegt marathondirecteur Edgar de Veer.

Volgens De Veer heeft de groei een aantal oorzaken. Zo is er meer interesse voor de wandeltochten op de zaterdag. En de afstand 5KM4All is dit jaar populair. "Die zit al helemaal vol, met 400 deelnemers." Verder is er groei te zien bij de hele marathon. De Veer: "Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement lopen nu meer dan 3000 mensen de ruim 42 kilometer. Dat zijn vooral goed getrainde amateurlopers."

Slimme pil
Dit jaar zijn er twintig lopers die een pil slikken, die de kerntemperatuur van het lichaam meet. Ook de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers en atlete Kim Dillen doen mee. De kerntemperatuur geeft aan of en wanneer het lichaam oververhit raakt, wat de prestaties beïnvloedt en gevolgen heeft voor de gezondheid. Met het goed meten van die temperatuur kan oververhitting mogelijk ook eerder worden voorkomen.

Voor het eerst in historie lopen meer dan 3000 mensen de hele marathon

• Edgar de Veer, directeur Marathon Eindhoven

Video's lopers
Nieuw dit jaar is dat toeschouwers worden opgeroepen filmpjes te sturen naar de organisatie van de marathon. Het is een project samen met de TU Delft. De Veer: "Met al dat beeldmateriaal willen we een soort analyse maken van de hardlopers. In de video's zijn mogelijk patronen te zien, als het gaat om lichaamshouding en gelaatsuitdrukkingen. Het kan straks inzichten geven over vermoeidheid en oververhitting bij deelnemers."

De finish op de Vestdijk is dit jaar ook een loopbrug.

Laat je reactie achter