Man bedreigt moeder, krijgt taak-en celstraf

De rechtbank heeft een 21-jarige man uit Eindhoven veroordeeld.

Hij heeft zijn moeder bedreigd en in haar huis een televisie vernield. Ook heeft hij ingebroken in een woning in Ede en is hij schuldig bevonden van een afpersing met diefstal met geweld van een 20-jarige man uit Zevenaar. De Eindhovenaar krijgt hiervoor de maximale taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 352 dagen, waarvan 300 dagen voorwaardelijk.


Bedreiging en vernieling

De man bedreigde zijn moeder tussen 27 juli 2017 en 30 december 2017 een aantal keer. Zo stuurde hij haar via WhatsApp onder andere een foto van een vuurwapen en liet hij haar via de telefoon weten dat hij haar in haar nek zou steken. Op 18 augustus 2017 vernielde de man haar televisie. Hij gooide een aansteker richting zijn moeder. De aansteker raakte haar niet, maar de televisie waar zij in de buurt stond wel. Hierdoor ging de televisie stuk.


Inbraak

Op 20 december 2017 brak de man samen met een ander in bij een woning in Ede. Dit deden zij met de sleutel die zij van de ex-vriendin van de bewoner hadden gekregen. Zij hebben diverse goederen gestolen, zoals een Playstation 4, kledingstukken, geld en sleutels.


Afpersing en diefstal met geweld

Op 3 maart 2018 heeft de 20-jarige Eindhovenaar, samen met drie anderen, een 20-jarige man uit Zevenaar bestolen van 300 euro. Daarbij sloegen de mannen het slachtoffer meerdere keren op zijn gezicht. Vervolgens renden zij terug naar de auto en reden zij weg.


Strafbepaling

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met onder andere de ernst van de feiten die de man heeft gepleegd. Met name de overval op de 20-jarige man uit Zevenaar vindt de rechtbank een zeer ernstig feit, vanwege de impact ervan op het slachtoffer en de samenleving. Een lange gevangenisstraf zou hier goed bij passen. De rechtbank vindt echter, net als de officier van justitie, dat dit in dit geval geen goede straf is. Zowel de man als het slachtoffer en de samenleving zijn er niet bij gebaat dat de man weer terug gaat naar de gevangenis.


Inkeer

De man is na de overval tot inkeer gekomen. Hij is sinds december 2018 op vrije voeten en wordt begeleid door diverse instanties. De rechtbank laat weten dat hij problemen heeft op verschillende gebieden. Hij heeft de begeleiding en behandeling nodig om zijn leven verder te verbeteren en afscheid te nemen van zijn criminele verleden. De man heeft al een positieve lijn ingezet en de rechtbank wil dit niet doorbreken met een gevangenisstraf. De man krijgt daarom de maximale taakstraf en een flinke voorwaardelijke gevangenisstraf. Aan die gevangenisstraf zijn veel voorwaarden gekoppeld om te voorkomen dat hij opnieuw een strafbaar feit begaat. Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 3000 euro aan het slachtoffer betalen.


Geen contactverbod

De rechtbank legt geen contactverbod op met betrekking tot de moeder van de man. De moeder neemt steeds contact met de man op, waardoor een contactverbod moeilijk uitvoerbaar is. Daarnaast heeft de man duidelijk gemaakt geen enkel contact met zijn moeder te willen. Ook ten aanzien van het slachtoffer van de straatoverval vindt de rechtbank een contactverbod niet nodig. De man heeft sinds het gebeuren geen contact met het slachtoffer gezocht. De rechtbank vindt het daarom niet nodig om alsnog een contactverbod op te leggen

advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen