Maatwerk bij opening basisscholen: ‘mondkapjes voor groep 7 en 8’
De basisscholen mogen 8 februari weer de deuren openen. Het zadelt de scholen op met flink wat werk, zo ook basisschool Wilakkers, dat zich net als andere basisscholen aan het voorbereiden is op de heropening.
“We hebben vier ingangen in onze school, en elke ingang wordt toegewezen aan verschillende groepen”, zegt directeur Alexander Fransen.
“Daarnaast dragen leerkrachten een mondkapje buiten de klas en vragen we ook aan leerlingen in groepen 7 en 8 om een mondkapje te dragen”, zegt de directeur. “Daarnaast moeten leraren afstand houden van elkaar. Zo moeten ze bijvoorbeeld één voor één naar de koffiemachine.”
Ook de pauzes worden verdeeld. De kleine pauzes worden gescheiden gehouden door de verschillende groepen. “We willen iedereen zoveel mogelijk uit elkaar houden, maar we moeten ook rekening houden met uitvoerbaarheid. Zo hebben de groepen 5 en 6 samen pauze, maar wel afgescheiden van de andere groepen", aldus Fransen.
Vluchtig
Daarbij mogen de leerlingen tijdens de pauze wel gewoon samen spelen. “Spel is vluchtig en het gebeurt in de buitenlucht. Bovendien is het niet tegen te houden dat kinderen samenspelen”, aldus de directeur. “We zijn blij dat dat nog kan.”
Omstandigheden
Het gaat om een uitgebreid maatregelen pakket dat basisscholen moeten treffen. Maatregelen die per school kunnen verschillen. “Het hangt af wat de omstandigheden in het gebouw zijn, maar ook of dat er besmette collega’s of leerlingen zijn”, zegt Ingrid Sluiter, bestuurder van SKPO, waar ook Wilakkers bij hoort. “Daarnaast is het van invloed of er collega’s in het team zitten die tot de risicogroep behoren.”
Tussenstappen
Om alles in goede banen te leiden moeten in sommige gevallen tussenstappen worden genomen. “Dan beginnen we bijvoorbeeld met halve dagen en halve klassen. Alles om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden en de maatregelen tegelijkertijd uitvoerbaar te houden”, aldus Sluiter.
Bij Wilakkers gaan wel hele klassen naar school, laat Fransen weten. “Bij de tussenvormen moet je tegelijk klassikaal als via de videoverbinding lesgeven. Daar komt bij dat als een kind in één deel van de klas corona blijkt te hebben een leerkracht alsnog naar huis moet. Dat maakt het heel complex om te organiseren”, aldus de directeur.
Laat je reactie achter