Bij MMC ook maagverkleining voor jongeren
Het aantal jongeren met ernstig overgewicht groeit. In tegenstelling tot volwassen lotgenoten, kwamen zij echter tot voor kort niet in aanmerking voor een maagverkleining. François van Dielen, obesitaschirurg van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven, wil hier graag verandering in brengen.
Veel mensen die last hebben van ernstig overgewicht, hebben vaak al van alles geprobeerd om af te vallen. Het lukt ze niet of ze komen na verloop van tijd toch weer aan. Dit kan volgens het MMC gevaarlijk zijn voor hun gezondheid, denk aan suikerziekte en hart- en vaatziekten. Een maagverkleinende operatie kan dan helpen.
In Nederland is dit tot nu toe alleen toegestaan bij personen van achttien jaar en ouder. Bij jongeren mag een zogeheten gastric bypass alleen worden uitgevoerd in studieverband. Het Máxima Medisch Centrum is, in samenwerking met het Maastricht UMC, gestart met een studie. Hierin wordt onderzocht hoe een maagverkleinende operatie onderdeel kan worden van de zorg voor dertien- tot en met zeventienjarigen met overgewicht.
Gezondheidswinst
Bij jongeren worden in het buitenland goede resultaten gezien. "Met de studie verwachten we aan te kunnen tonen dat de maagverkleinende operatie, als onderdeel van een uitgebreid begeleidingstraject voor jongeren met ernstig overgewicht, een enorme gezondheidswinst oplevert voor de jongeren en dat hun levensverwachting toeneemt", zegt Van Dielen. "Uiteindelijk is ons doel om de kwaliteit van leven van deze jongeren nu en in de toekomst aanzienlijk te verbeteren."
Binnen het onderzoek werkt Van Dielen samen met COACH, één van de vijf Nederlandse expertisecentra op het gebied van overgewicht bij jongeren, dat ervaring heeft met het begeleiden van jongeren in het verbeteren van hun leefstijl. Kinderen die mogelijk in aanmerking komen voor een maagverkleining worden voorafgaand aan een ingreep eerst intensief gescreend en begeleid door de deskundigen in Maastricht. "Een jongere kan namelijk niet zomaar meedoen aan de studie", vertelt kinderarts Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC. "Er is een strenge selectieprocedure aan verbonden."
Landelijk platform
Groen licht volgt pas als er een positief besluit is van een landelijk platform, dat bestaat uit een team van deskundigen, waaronder een kinderarts, een chirurg, een psycholoog en een diëtist. Slechts een klein percentage komt dus daadwerkelijk in aanmerking voor een ingreep. Het betreft met name jongeren die voor hun achttiende soms al suikerziekte of andere gewichtsgerelateerde aandoeningen hebben.
Na de strenge selectieprocedure worden deze jongeren in het Máxima Medisch Centrum geopereerd. Dit ziekenhuis is al zo’n veertig jaar gespecialiseerd is in maagverkleinende chirurgie en obesitaszorg.
Laat je reactie achter