Luisterend oor gaat even niet naar stamgast, wel naar bejaarde

Suus Joziassen is de eerste horecamedewerker die na een omscholingscursus aan de slag is gegaan bij verzorgingstehuis Vitalis Brunswijck. De omscholing is onderdeel van een samenwerking tussen Koninklijke Horeca Eindhoven en lokale zorginstellingen.

De samenwerking moet ertoe leiden dat horecamedewerkers een nieuwe uitdaging vinden, nu velen door de coronacrisis zonder werk zitten.

Ritueel
Opgewekt begint Suus Joziassen iedere dag met het ochtendritueel van bewoonster Annie Schmidt. Wassen, haren kammen, schoenen aan. Dan wordt mevrouw naar de ontbijtzaal gereden waar ze steevast met een schaar de korstjes van haar bruine boterham afknipt. "Wilt u nog thee of koffie?" vraagt Joziassen op een behoorlijk volume. Mevrouw Schmidt is content. "Een goeie zuster hoor..." zegt ze.

Stoomcursus 
De kersverse bejaardenverzorgster werkte eerst in café De Bel op de markt in Valkenswaard. Tijdens de tweede lockdown werd de sluiting van horeca een feit. Joziassen deed de stoomcursus van Summa voor horecapersoneel en staat nu als 'helpend paar handen' aan het bed. De zorg die ze normaalgesproken voor haar stamgasten had, gaat nu dus naar de ouderen in Vitalis Brunswijk. "Het belangrijkste is dat je een luisterend oor biedt" zegt ze.

In totaal worden vooralsnog vijftig mensen omgeschoold. Een klein deel daarvan is nu dus aan de slag.

Laat je reactie achter