LPF en CDA willen verbod op recreatief gebruik lachgas in Eindhoven
De LPF en CDA willen dat er een verbod komt op het recreatief gebruik van lachgas in Eindhoven. Volgens de politieke partijen zou het gebruik van lachgas leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zorgen voor overlast.
Daarom hebben het CDA en de LPF een motie ingediend om lachgas te verbieden in Eindhoven.
Het gebruik van lachgas zou ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals schade aan het zenuwstelsel, longembolieën, hartinfarcten en andere vaatafsluitingen. Er zouden vervolgens zware operaties nodig zijn om de schade te herstellen. Daarbij verwijzen de initiatiefnemers, Tjerk Langman(LPF) en Remco van Dooren(CDA), naar het verhaal van enkele artsen in Het Parool. In het artikel slaan Robert Riezebos van het Hartcentrum van het OLVG en cardioloog en chef de clinique Remko Kuipers alarm over de partydrug.
“Als cardiologen zagen we tot vorig jaar nooit problemen door het gebruik van lachgas als partydrug, maar in ruim een jaar hebben we vijf jonge patiënten moeten behandelen aan ernstige hart- en vaatproblemen. Jonge mannen en vrouwen tussen de 20 en 30 jaar,” zegt Riezebos in gesprek met Het Parool. “Ze hadden lachgas gebruikt zoals anderen bingedrinken. De door overvloedig gebruik van lachgas veroorzaakte bloedstolsels kunnen een hartinfarct veroorzaken. Het valt ons op dat deze hartinfarcten soms lastig te behandelen zijn, doordat de bloedstolsels steviger lijken dan anders. Ze zijn minder goed te behandelen met het reguliere dotteren of met bloedverdunners.”
Overlast op straat
Behalve gezondheidsproblemen zou het gebruik van lachgas ook voor overlast zorgen op straat, aldus het CDA en de LPF. Maar door het gebrek aan regelgeving is het moeilijk ingrijpen voor de politie en boa's. Ook laat een landelijk verbod te lang op zich wachten, vinden de Eindhovense politici. Daarom willen Langman en Van Dooren dat het College van B&W het voorbeeld volgt van onder meer Leeuwarden en een verbod invoert voor het recreatief gebruik van lachgas in de hele stad. Hiervoor moet nog wel de Algemene Plaatselijke Verordening worden aangepast. Als het aan initiatiefnemers ligt, moet dit nog voor de zomer gebeuren.
Laat je reactie achter